Протягом першого півріччя цього року до бюджету Пенсійного фонду Сумщини з усіх джерел фінансування надійшло понад 3 мільярди гривень. Порівняно з аналогічним тогорішнім періодом це більше на 64,1 мільйона, або на 2,1%. Водночас власні доходи становили 1,6 мільярда гривень.

Про це повідомив керівник відомства Сергій Грицай, наголосивши, що планові показники цих надходжень виконано на 103%. Отже, фінансування пенсій та грошової допомоги пенсіонерам області забезпечено у повному обсязі та у законодавчо визначений термін.

Нині на Сумщині проживають 359 606 пенсіонерів. Аби вони не мали клопотів з отриманням коштів, до їхніх послуг не тільки поштові відділення, а й банківські установи.

Пенсії регулярно індексуються. Непрацюючим ветеранам — у межах прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а працюючим — відповідно до розміру прожиткового мінімуму для працездатних, у загальному доході яких враховується проіндексована сума заробітної плати. Тож усього нарахували 7,6 мільйона гривень, або 1,5% загальної суми виплат.

Середній розмір пенсій нині становить 1421 гривню, що порівняно з відповідним тогорічним періодом більше на 70 гривень, або 5,2%.

Більш ніж удвічі стало менше тих, хто має пенсію, нижчу за тисячу гривень. Нині таких ветеранів 26 тисяч, або 7,2% загальної кількості.

На особливому контролі — переселенці зі східних областей України та Автономної Республіки Крим. До органів Пенсійного фонду звернулися 399 громадян, справи яких або розглянуті, або ж перебувають на розгляді.

Як підсумовує Сергій Грицай, працівники відомства ретельно відстежують усі без винятку процеси, що впливають на виплати пенсій. При цьому налагоджено чіткий взаємозв’язок органів Пенсійного фонду з ветеранами, завдяки чому вдається уникати якихось непорозумінь чи колізій.