У Миколаївській центральній міській бібліотеці імені М. Кропивницького відбулися збори переселенців з Донеччини та Луганщини. Об’єднали їх загальні проблеми, з якими вони зіткнулися, облаштовуючи життя в Миколаєві. Це пошук роботи і житла, юридична й психологічна допомога, влаштування дітей, організація дозвілля, побутові проблеми. Так переселенці організувалися в земляцтво.

Один з активістів Дмитро Шоть живе в Миколаєві останні п’ять років, родом він з Луганщини. «На жаль, люди, які переїхали, — каже Дмитро, — роз’єднані, нема єдиного центру, куди вони могли б звернутися зі своїми проблемами».

Переселенка Альона Розумна, яка приїхала із сім’єю з Луганська 26 червня, розповіла, що змогли самі знайти житло і заробіток. Але коли почали спілкуватися із земляками, стало зрозуміло, що в людей дуже багато проблем, які ті не в змозі розв’язати самотужки. «Виникла ідея об’єднуватися, — продовжує Альона. — Нас було всього четверо, але ми змогли досягти серйозних результатів. Насамперед налагодили обмін інформацією. Хтось знає, де є вільні робочі місця. У когось є знайомі земляки, які за невелику плату можуть полагодити побутову техніку, надати транспорт тощо. Недавно для наших дітей організували похід у ляльковий театр. Днями один із фондів роздавав продовольчі набори. Налагодили юридичну допомогу і навіть організували курси англійської мови, які за невелику оплату веде викладачка, наша землячка. З нами співпрацюють бібліотеки міста, за що їм щиро вдячні».

Про можливості бібліотек міста розповіла керівник відділу обслуговування Центральної міської бібліотеки Наталія Морква. Наприклад, співробітники бібліотеки та її філій у місті готові допомогти знайти необхідні нормативні документи, написати заяви і спрямувати їх у різні державні органи. При бібліотеці працюють різноманітні гуртки і секції, до яких запросили всіх охочих. Людям роздали пам’ятки з повним переліком послуг для переселенців та адресами філій бібліотек.

Велику допомогу надають і волонтери, представники різних фондів. Заступник голови фонду «Допомога та милосердя» Наталія Желєзнова повідомила, що фонд збирає речі й продукти, які приносять прості миколаївці, й роздає переселенцям. Готові надати професійну допомогу юристи, бухгалтери.

Інформаційно підтримує переселенців земляк Олександр Гаргалик. Він розповів, що для них створено окремі групи в соціальних мережах, працює сайт. Переселенці вдячні миколаївцям. Особливу подяку попросила передати Антоніна Нікончан завідуючому відділенням пологового будинку №3 Олегові Іщенку. Жінці встановили невтішний діагноз, але миколаївський хірург провів безплатно складну дорогу операцію.