Європейська Рада завершила технічну підготовку до підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною: 23 червня Рада прийняла рішення, які надають ЄС право підписати ті частини угоди, які ще не були підписані. Про це у понеділок повідомила прес-служба Представництва ЄС в Україні.

Також у Люксембурзі на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ погодили тимчасове застосування певних частин угоди, які почнуть діяти навіть до того, як усі 28 держав-членів ЄС ратифікують документ. До таких частин належать положення про зону вільної торгівлі. Очікується, що зона вільної торгівлі почне діяти з цієї осені після ратифікації українським парламентом.

Отож 27 червня на саміті Євросоюзу угоду буде підписано. Від ЄС та його держав-членів документ підпишуть Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей, Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу та всі глави держав або урядів країн-кленів ЄС. Від України свій підпис поставить Президент Петро Порошенко.

Важливість завершення підписання Угоди про асоціацію з ЄС 27 червня, що має стати належною відповіддю на виклики, з якими стикається Україна у контексті забезпечення суверенітету та територіальної цілісності, було відзначено і на зустрічі міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з Високим Представником ЄС у закордонних справах Кетрін Ештон.

Новий очільник вітчизняного зовнішньополітичного відомства докладно поінформував Високого Представника ЄС про мирний план Президента України Петра Порошенка щодо врегулювання ситуації на сході держави та особливості його імплементації у сучасних умовах.

Сторони обговорили актуальні проблеми регіональної безпеки, а також торкнулися питання започаткування в Україні Місії ЄС у рамках Спільної політики безпеки та оборони (СПБО). Міністр висловив вдячність за оперативну розробку та ухвалення стороною ЄС Концепції з врегулювання кризи, яка визначає параметри роботи згаданої місії. При цьому він наголосив на особливому зацікавленні української сторони стосовно включення до сфери діяльності місії питань гарантування безпеки на кордонах.

Варто зазначити, що в понеділок у Люксембурзі не ухвалювали рішення про подальші санкції щодо Росії. Однак міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Хейг заявив, що до п’ятниці, 27 червня, ЄС «має можливість подивитися, як Росія реагує» на мирний план Президента України Петра Порошенка, і російський президент Володимир Путін не повинен мати сумнівів, що ЄС здатний ухвалити подальші санкції.