Знахідка стала колоритною кульмінацією археологічного сезону у «волинському Новгороді». На писанку-брязкальце, якій 950 років,  натрапили археологи під час розкопок поблизу Хрінницького водосховища, що в Демидівському районі на Рівненщині.  Великодній символ глиняний, вкритий орнаментом: на ньому хвилі — символ води і колоски — символ родючості. Наші предки з Київської Русі вірили, що така річ має магічну силу.

— Раритет належить до початку ХІІ століття, Київська Русь, — каже керівник експедиції, заступник директора інституту археології НАНУ Денис Козак. — На Волині це перша настільки старовинна ціла писанка — раніше в курганах знаходили лише шматочки. А ця ще й калатає — всередині є камінець, і збереглася, вважайте, в ідеальному стані. Ціна їй неймовірна, це етнографічна річ. Я робив у Монреалі виставку української історії найдавніших часів, і там благали: дайте нам писанку. Але не було. Є п’ять штук у Національному історичному музеї, кілька — у давньоруських містах Західної України. А тут, на цих територіях, ще багато незвіданого, це клондайк, справжній волинський Новгород, де потрібно ще багато працювати.

Окрім того, що кульмінацією археологічного сезону стала ця писанка, експедиція також натрапила на речі польсько-литовської доби (ХV століття). Виявляється, в той час, коли в Західній Європі були вже 100-метрові палаци та церкви, у нас простолюд жив у землянках завглибшки понад метр. Там були глиняні сходи, сіни, полички, але все це в землі. Землянки нічим не відрізнялися від тих, які були в Х—ХІІ століттях.

Справді, невідомо, скільки ще таємниць ховає в собі ця давньоруська територія: обласна рада визнала її охоронними землями культурної спадщини. Однак з дозволу місцевих сільських рад тут дедалі інтенсивніше будуються приватники.  Тож старовина, що має «неймовірну ціну», скромно поступається новітній забудові, а державний інтерес — дрібному міщанському.

Наша ж писанка поки що помандрувала на дослідження до Києва, але є надія, що повернеться у рідний край, щоб тішити око туристів уже в музеї. Що й казати, колоритний штрих до проекту «Волинь туристична».