Світлана Шапіро  присвятила її 90-річчю відомого поета (воно відзначатиметься 9 травня наступного року) і назвала «Ілюстрація до кохання». Художниця показала 35 картин, а до травневого ювілею планує написати всі 90.

У квітня є свій черговий. Фото надані Світланою ШАПІРО

Символічно, що експозицію розмістили у приміщенні театру «Сузір’я». Саме тут кілька років тому Світлана Шапіро була вражена виставою «У Барабанному провулку», що її режисер назвав «вокзальною історією» в 27 картинах на мотиви пісень відомого барда та поета. Після того вона відкрила для себе прозу Окуджави, а от пісні почала ілюструвати фарбами (у Булата Шалвовича близько двохсот пісень). Більшість із них супроводжує кожного з нас із дитинства: «Возьмемся за руки, друзья…», «Пока Земля ещё вертится…», «Ваше благородие...», «Любовь и разлука»…

— Цікаво, що Булат Окуджава малював сам. Наприклад, він проілюстрував свою книжку «Чарівні пригоди», яку його вдова Ольга Володимирівна мріє перевидати, — розповіла «УК» художниця.

Картини «Черговий по квітню», «Кулька  полетіла», «Корабель нашого життя наближається до  пристані», «І поки ще жива троянда червона», «У надій завжди щасливий колір» беруть свій виток з Окуджавової лірики. Філософські роздуми навіває картина «Щось вічне проходить повз нас», на якій два стільці одиноко відображуються у калюжі води на тлі завмерлого осіннього Парижа. 

Навесні Світлана Шапіро збирається  до Москви —  її запросив Музей Булата Окуджави в Передєлкіно. «Ілюстрацію до кохання» також хочуть побачити в Єревані.

А голос Окуджави ніби благословляє українську художницю  на нові задуми:

Вы, как судьи, нарисуйте
наши судьбы,
наше лето, нашу зиму
и весну.
Ничего, что мы  чужие.
 Вы рисуйте!
Я потом, что непонятно,
объясню.