Перший заступник голови Державної фіскальної служби (ДФС) Володимир Хоменко, звітуючи в Кабміні про дев’ятимісячну роботу податкової міліції під його керівництвом, запевнив журналістів, що той, хто сумлінно платить податки, нині працює спокійно, без безпідставних перевірок. А до решти застосовують виключно законні методи притягнення до відповідальності. 

«Податкова міліція змінює критерії роботи. На 30% зменшилася кількість кримінальних проваджень. За 9 місяців припинено майже 3 тисячі таких проваджень, які застосовували як тиск на бізнес. Усі зусилля спрямовуємо на виявлення серйозних злочинних схем. Із 1 квітня перекрито схеми незаконного збагачення попередньої влади на суму 14,6 мільярда гривень. Ідеться і про незаконне відшкодування ПДВ, і про формування фіктивного ПДВ при міфічному наданні послуг чи закупівлі. Так, одна фірма, не маючи офіса, нібито одночасно закупила 4 мільйони тонн сировини для металургійного виробництва. А щоб перевезти її, потрібен потяг завдовжки 900 кілометрів — ось такі є фікції. За різними кримінальними провадженнями вже до бюджету відшкодовано збитків на 663 мільйони гривень», — каже перший заступник.

За його словами, наводили лад у середині податкової міліції, позбувалися корупціонерів. З березня по травень змінено майже всіх керівників податкової міліції в областях. Усі вони були частинками корупційних схем. І тепер на ці посади більше не беруть за квотами. Підбирають людей, не заангажованих у жодному бізнесі.

Володимир Хоменко назвав і прізвища підозрюваних, хто стояв за найбільшими податковими ямами, які під прикриттям колишньої влади надавали незаконні послуги з ухилення від оподаткування. Через їхні банки торік і за перший квартал цього року проконвертовано 51,2 мільярда гривень. Їхніми послугами скористалося майже 200 підприємств. Діяли й інші конвертаційні центри. Дохід зловмисників, які займалися конвертацією, становив 8—12%. Нині завдані державі мільярдні збитки поступово відшкодовують.

«Ми зібрали доказову базу щодо діяльності 856 фіктивних підприємств (вони винні державі 1,6 мільярда гривень), щоб бізнес знав, з ким будує відносини. Останній за запитом зможе отримати чітку інформацію про такі фірми.

Податківці продовжують боротися з нелегальним обігом підакцизних товарів.

«У березні ринок алкоголю був напівлегальним (нині фальсифікат тримається на рівні 10%, але може побільшати через неодноразове підвищення акцизів). На ринку тоді було 22—25 мільйонів  декалітрів фальшованої горілки — колосальні прибутки махінаторам. Нині завдяки урізанню тіньового ринку збільшилися виробництво та надходження акцизного та інших податків від легальних виробників», — констатував перший заступник.

Не залишив він поза увагою й події навколо Укрспирту. Володимир Хоменко повідомив, що за останнього екс-керівника (березень — липень 2014-го) розтрата коштів на підприємстві становила понад 175 мільйонів гривень, майже на 25 мільйонів ухилилися від сплати податків — документи це підтверджують. Для порівняння він назвав «здобутки» попереднього керівника О. Харта: за 2012—2013 роки розтратили 750 мільйонів, не сплатили 175 мільйонів гривень податків. Нині обоє переховуються. Перший заступник вважає приватизацію Укрспирту на часі — на підприємстві має бути ефективний власник.