ПРОЕКТИ. Стартував проект «Міжнародна стипендія для поетів і перекладачів поезії» з меценатської підтримки творчих особистостей. Чернівці першими в Україні й одні з перших у Східній Європі прийматимуть літераторів, переважно з німецькомовних країн. Стипендіатами стануть поети і перекладачі з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Люксембургу, Ліхтенштейну, а згодом — з Румунії, Польщі, Ізраїлю. Вони матимуть змогу чотири тижні жити і працювати у Чернівцях, читати лекції, брати участь у літературних зустрічах, різноманітних мистецьких подіях — не лише на Буковині. При цьому жодних зобов’язань, наголошують керівники Міжнародної літературної корпорації «Мeridian Сzernowitz», в рамках діяльності якої й запроваджено мистецьку резиденцію. Єдина обов’язкова вимога — згадувати про перебування у нашому місті, публікуючи створені тут тексти.

— Так споконвіку ведеться в Європі, коли поважні міста вважають за честь запросити до себе митців і в такий спосіб презентувати себе у світовому культурологічному просторі, — розповідає відомий український письменник Юрій Андрухович, який кілька днів «тестовим стипендіатом» жив у призначеній для прийому гостей квартирі-студії, розташованій в історичній частині міста. — Це ситуація, коли той, хто дає, все й отримує. Чернівці, які давно в культурній німецькомовній пам’яті, — потрапляння у «десятку». Бо це насправді фантастичне місто, ніби спеціально створене для митців. Ці дні я перекладав прозу геніального швейцарського письменника, майже невідомого у нас, Роберта Вальзера. Мені добре тут працювалося.

Рон Вінклер із Німеччини вже встиг ознайомитися з Чернівцями.

— Гарне місто, гарні люди, — каже письменник. — Хочу завершити тут свою чергову поетичну збірку, а також пройнятися враженнями для наступних.

— Стипендію зорганізовано за підтримки фонду Allianz Kulturstiftung (Німеччина), вона не має аналогів в Україні, — зауважує директор Міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Ірина Вікирчак. — Вона стане частиною мережі європейських літературних інституцій HALMA. Наша мета — промоція Чернівців та загалом України у світі, взаємна інтеграція європейського та українського культурних просторів, становлення Чернівців як одного із центрів формування світового літературного процесу. Щороку плануємо приймати 8—10 закордонних поетів — і молодих, і вже поважних літераторів.