Для проведення реформи місцевого самоврядування в нашій  в країні є всі підстави. Такого висновку дійшли учасники  «круглого столу», організованого Радою Європи в рамках діяльності Програми РЄ «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» у співпраці з Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, що відбувся у столиці 11 листопада.

Як зазначив у виступі віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, уряд підготував Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, проект якої розглянуто на засіданні Ради регіонів при Президентові України, схвалено Конституційною Асамблеєю, він пройшов обговорення у всіх регіонах.  Цей документ проходить завершальне доопрацювання в Адміністрації Президента. Тобто на кардинальні зміни в цій важливій для європейської інтеграції України царині є політична воля керівництва країни.

Особливу актуальність цього питання в контексті Плану дій Ради Європи для України «Партнерство заради реформ» означив Представник Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Посол Владімір Рістовські. Рада Європи очікує на старт реформ та продовжує надавати відповідну підтримку українській стороні, —  наголосили представники Конгресу РЄ. Про важливість модернізації місцевого самоврядування як влади, що стоїть найближче до громадян, зміцнення засад місцевої демократії, без якої неможливий подальший поступ і розвиток сучасної цивілізованої держави, говорив і  Посол,  голова  Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські. Це базові цінності. Тож євроспільнота, яка, за його словами, зацікавлена в асоціаційному членстві нашої країни, хоче бачити Україну сусідом і партнером, що будує передбачувану внутрішню державну політику.