У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї  демонструють виставковий проект Анатолія Гайструка «Миротворчість. Шлях надії». Це внесок молодого митця у спільну справу боротьби за мир. Своє бачення миротворчості художник  висловлює через мистецтво, сповнене світла, добра та надії. Це вже четвертий його проект на тему миру та єдності народу України.

До експозиції увійшли гобелени, олійний живопис, а також графічні аркуші із зображенням українських та європейських міст. Партнер проекту —  управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

Анатолій Гайструк зі своєю рекордною рукавичкою. Фото автора

«Ідея цього циклу — зберегти пам’ять про минуле і сучасне, нагадати не лише про красу і велич, а й тендітність архітектурних рукотворів, які є матеріальною та духовною спадщиною загальносвітової культури. Щоб підкреслити значення культурної й духовної спадщини кожного народу у справі збереження миру», — зазначив Анатолій Гайструк.

Праці молодого вінницького художника демонстрували у відомих виставкових залах нашої країни та за кордоном, а кілька робіт придбали музеї. Автор — триразовий гран-призер з художнього текстилю, має золоті, срібні та бронзові медалі всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів в Угорщині, Німеччині, Франції, Японії та інших країнах. Дві його праці внесено до Національного реєстру рекордів України в номінації «Мистецтво»: це «Боксерська рукавичка з українською вишивкою ручної роботи», створена на честь перемоги української збірної з боксу на Олімпійських іграх у Лондоні, та ювелірний витвір «Браслет «Ружа — зірка миру» — солярний знак, який часто можна знайти у писанкарстві, вишивці, ткацтві тощо на всій території України.

Творчість Анатолій поєднує із заняттям боксом та навчанням — він студент другого курсу Вінницького національного медичного університету. Цікаво, що майбутній хірург готує наукову роботу з арт-терапії й нині разом із командою однодумців полотном і фарбою допомагає загоювати рани учасникам АТО у вінницькому шпиталі.

«Підхід до кожного індивідуальний. Спочатку спілкуємося на різні теми, показую свої картини. А коли встановили контакт, разом складаємо ескіз картини, вони самі обирають техніку. Починають малювати у чорних та сірих тонах, але далі наносять світліші та яскравіші фарби. Це свідчить про те, що арт-терапія допомагає», — зауважив художник.