Про це повідомив міністр аграрної політики Олексій Павленко під час зустрічі з журналістами в Будинку уряду. За його словами, аграрії вже засіяли яриною 8% запланованих площ. «Поки що не бракує пального, добрив і насіння. Тривають переговори між компаніями щодо взаємовигідних умов постачання засобів захисту рослин і насіння через їхнє подорожчання. Тож дуже вчасним є рішення про надання 300 мільйонів гривень на відшкодування відсотків за кредитами аграріїв. Завдяки цьому вони зможуть залучити 4 млрд грн кредитних ресурсів. Найтяжче нині малому і середньому бізнесу, а також тим, у кого немає експортної виручки», — каже міністр. Щодо озимини, то він підкреслив, що в доброму та задовільному стані перебувають 83,5% посівів, тож не буде масштабного пересіву. Запас вологи в грунті — найкращий за останні 7 років, тобто Україна буде з хлібом.

А ще Олексій Павленко відзвітував про роботу міністерства за останні 100 днів. «Були і кадрові рішення — всі департаменти отримали нових керівників: набираємо людей з досвідом управління. Рухаємося і в бік дерегуляції — лише скасування обов’язковості карантинного сертифікату заощадить селянам 3 млрд грн. З 5 діб до 24 годин скоротився термін видачі фітосанітарного сертифіката. Скасували 6 ліцензій, 14 дозвільних документів. Очікуваний економічний ефект від цього кроку — 5 млрд грн на рік», — зауважив урядовець. На Полтавщині успішно завершився проект із запровадження механізму аграрних розписок. Якщо його вдасться запустити по всій Україні, за оцінками міністра, для фінансування аграріїв можна буде залучити 5 млрд грн. 

Також Мінагрополітики оцінило діяльність підпорядкованих йому держпідприємств.  «З’ясувалося, що лише 20% з них працювали, решту вже давно вилучено з економіки. Тож на 254 підприємства очікує роздержавлення, 101 з яких приватизують через розпаювання. Ще 158 підприємств реорганізують у 10. Керівників для 106 агропідприємств оберуть на вже оголошених відкритих конкурсах, їх вже не призначатиме міністр», — повідомив Олексій Павленко. Він за прозору приватизацію максимальної кількості підприємств (щоб не продали за безцінь) і каже, що найближчим часом оприлюднять перелік підприємств, які підлягатимуть приватизації, а які ні.  Нині кожен третій долар в країну приносить АПК. Зважаючи на часткову втрату ринків СНД (мінус 31% торік), триває пошук нових ринків збуту. Мінагрополітики бачить великі експортні перспективи АПК, адже в Україні обмежене використання ГМО-культур, є змога виробляти екологічно чисті продукти. За даними відомства, активізувався продаж до США (торік плюс 36%), країн Азії (10%), ЄЄ (6%), великий ріст є й по Африці. Тривають переговори з Китаєм та Саудівською Аравією щодо постачання курятини, вже готують угоди про вільну торгівлю із Канадою, Туреччиною, Сербією, Ізраїлем, В’єтнамом.