Студентка Катерина забрала стипендію з банкомату (зазвичай забирає усю суму) і вже добиралася додому. Як раптом на мобільний телефон прийшла дивна смс-ка, яка повідомила, що вона забула пластикову картку в банкоматі.

– Мене ця смс-ка неприємно вразила. Точніше спочатку був переляк, бо я не схильна до такої неуважності, завжди ретельно все перевіряю. А тут виявилося, що я забула картку в банкоматі, – розповідає Катерина. – Минуло лише кілька хвилин відтоді, як я відійшла від банкомату, тож коли повернулася, на його табло «висіло» віконечко, куди я мала ввести свій пін-код. Після того, як я внесла чотири цифри, банкомат віддав мені мою картку.

Нині банківські установи саме через мобільний телефон допомагають забудькуватим клієнтам повернути картки, які залишилися у банкоматі. До речі, власникам айфонів, айпадів та інших пристроїв від компанії Apple сайт http://obmen.bigmag.ua/ пропонує вигідну послугу: отримати гроші за старий гаджет чи обміняти його на новий.

Для того, щоб провести обмін беушних гаджетів Apple на сайті BigMag мешканці таких міст, як Київ чи Харків, можуть оформити заявку на сайті obmen.bigmag.ua, дізнатися про попередню вартість пристроїв Apple (iPhone, iPad, iPod, iMac, Mak Book та Core2 Duo) з допомогою калькулятора системи оцінки, заповнивши перед цим інформацію про гаджет, де слід вказати об’єм пам’яті для iPhone чи назву моделі для iPad, наявність чи відсутність упаковки та зарядного пристрою, проконсультуватися з менеджером та занести пристрій в офіс на вказану адресу. Техніку у вас приймуть у будь-якому стані, ви отримаєте гроші або купите новий пристрій Apple.

Для мешканців інших регіонів продаж техніки Apple в Україні також доступний. Їм потрібно оформити заявку на сайті, дізнатися від менеджера з оцінювання пристрою інформацію про вартість гаджета, а після узгодження між сторонами ціни, відправити пристрій кур’єрською службою «Нова пошта» накладеним платежем, вказавши в платежі оціночну вартість пристрою, узгоджену з менеджером.

Щоб не потрапити у складну ситуацію, ми запитали в одному із найбільших банків, що має знати клієнт про роботу з платіжними банківськими картками.

– Що робити, якщо клієнт забув картку в банкоматі? Приблизно за хвилину після останньої операції здійсненої в банкоматі клієнт отримує від банку, який видав платіжну картку, смс-ку такого змісту: «Будь ласка, терміново поверніться до банкомату. Ви забули там свою картку», – розповіли у прес-службі банку. – Клієнт має повернутися до банкомату, ввести pin-код картки та отримати забуту картку. Буває, що клієнт повернувся, а на екрані банкомату вже немає вікна для введення pin-коду. Це означає, що банкоматом вже скористалася інша людина і з метою безпеки картка була переміщена у відсік для вилучених карток. У цьому випадку клієнту слід звернутися до будь-якого відділення свого банку, щоби безкоштовно перевипустити картку.

Якщо клієнт звернувся у відділення за отриманням картки, вилученої банкоматом, співробітник безкоштовно випускає до основної картки додаткову, миттєвого випуску.

Працівник банку пояснив, що до основної картки, яку «забрав» банкомат, має доступ лише інкасація. І клієнт може дочекатися цієї картки, якщо має достатньо часу. Доки картка «добереться» до клієнта, вона проходить довгий шлях через інкасацію, касу перерахунку, відділення банку тощо. Тому людям пропонують швидкий вихід – перевипустити картку і вже за кілька годин знову нею користуватися.

Картки інших банків, вилучені чужими банкоматами відправляють в касу перерахунку і потім повертають банку-емітенту (банк, який випустив картку).

Водночас, варто зауважити, що вилучені через банкомати картки, автоматично блокують із метою безпеки. Якщо ж картку банку вилучив банкомат іншого банку, то клієнту – власнику картки – необхідно заблокувати картку самостійно.

Степан ІВАНЧУК
для «Урядового кур’єра»