На Луганщині вимушеним переселенцям важко знайти роботу. «До служби зайнятості звернулося 1159 осіб з тих, хто переїхав із зони АТО. З їхнім працевлаштуванням велика проблема», — каже директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Болотський.

Він підкреслив, що переміщені особи — переважно люди високої кваліфікації, адже на території області, не підконтрольній Україні, залишилося багато промислових підприємств. А вакансії, які нині може надати служба зайнятості, — здебільшого некваліфікована і тому низькооплачувана праця. Але вимушені переселенці втратили житло, у них виникають проблеми з виплатою тих чи інших компенсацій. Тож люди дуже потребують роботи та коштів.

«Ми подали пропозиції до Держцентру зайнятості, щоб було внесено зміни в законодавство, що дає змогу спростити працевлаштування і дозволити стимулювати роботодавців під час прийому на роботу внутрішньо переміщених осіб. Сподіваюся, ці зміни буде ухвалено, і ми зможемо надати роботу більшій кількості переселенців. На сьогодні, на жаль, на одну вакансію у нас претендує майже 40 людей», — підкреслив Сергій Болотський. За його даними, найчастіше стають на облік у центрі зайнятості бухгалтери, економісти, інженери. Найменша кількість безробітних серед медиків.

Основні надії співробітники служби пов’язують із початком весняно-польових робіт: сподіваються, що на селі знадобляться робочі руки і вчорашні городяни зможуть заробити на життя. Загалом за минулий рік за сприяння центру зайнятості працевлаштовано 22,3 тисячі осіб. Одноразову допомогу отримали 360 безробітних. Обласну систему центрів зайнятості збережено — державні установи отримали нові юридичні адреси на контрольованій Україною території.