«Перспективи та ризики розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні» — такою була тема чергової експертної зустрічі, яка відбулась у четвер у Комунікативному центрі уряду. Як зазначив заступник міністра юстиції Руслан Рябошапка, окрім позитивного моменту в налагодженій роботі з надання вторинної безоплатної правової допомоги населенню, нині існує проблема з фінансуванням цієї послуги.

— Як свідчить досвід роботи інституту, можливість одержання таких консультацій вкрай необхідна, — зазначив посадовець. — Для цього є політична воля уряду та Міністерства юстиції, існує співпраця з громадянським суспільством і з адвокатами. Судіть самі, на кінець минулого місяця по всіх населених пунктах розосереджено 675 громадських приймалень. Попит на такі послуги постійно зростає. Про це свідчать показники відвідувань громадянами приймалень та виїзних консультаційних пунктів. Якщо у 2008-2009 роках за безоплатною правовою допомогою звернулося 160—170 тисяч громадян, то за нинішніх півроку надано 130 тисяч консультацій. Торік відбулося 9 тисяч виїздів консультаційних пунктів. У такий спосіб юридичну допомогу отримали 40 тисяч громадян. У зв’язку з тим, що виїзні консультації є затратними, вирішили скористатися засобами сучасних технологій. Нині широко застосовується скайп-зв’язок для діалогу клієнт — адвокат. Такий варіант дає змогу доступу до правової допомоги людей з обмеженими можливостями.

Проте, як наголосив заступник міністра юстиції, є проблеми з бюджетним фінансуванням. У зв’язку з цим варто зважати на можливі ризики розвитку цього інституту. Абсолютно справедливими він також назвав нарікання представників Дніпропетровської, Одеської і Львівської областей, що стосуються затримки держказначейством коштів на зарплату. Однак пообіцяв вже днями вирішити це питання.

Руслан Рябошапка узяв до уваги озвучені представниками регіонів проблеми щодо зниження дисципліни у роботі правоохоронців, про реформування діяльності прокуратури, а також про необхідність швидшого прийняття Закону «Про адвокатуру» (проект якого готується до подання на розгляд європейських експертів).