ХОБІ

Рукоділля допомагає експерту-криміналісту в розкритті злочинів

Важко нині уявити процес розкриття будь-якого злочину без експерта-криміналіста. Він одним із перших потрапляє на місце події, оглядає його, виконує необхідні дослідження, від яких залежить подальший успіх розслідування. Начальникові сектору хімічної лабораторії науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Черкаській області підполковникові міліції Те?тяні Дорошенко майже щодня доводиться застосовувати всі свої знання і вміння, щоб з’ясувати всі обставини й умови скоєння злочинів. Тут потрібні залізні нерви, уважність, мобільність і відповідальність.

— Помилятися експерт не має права, — каже Тетяна Григорівна. — Дуже багато залежить від достовірності наданих у суді доказів. Часто, здавалося б, другорядна незначна деталь, виявлена експертом, допомагає слідчому знайти справжнього злочинця.

Сонячні вироби Тетяни Дорошенко приносять радість усім. Фото ЦГЗ УМВС у Черкаській області

Хімічні ж дослідження — це її стихія. Помічників також підібрала ерудованих, умілих: застосовуючи новітні досягнення науки, сучасні прилади, вони дадуть вичерпний аналіз тканин, напоїв, інших матеріалів. Нерідко виявляють, приміром, фальсифіковані горілчані вироби та слабоалкогольні напої.

Головний експерт відділу спеціальних досліджень Костянтин Король упевнений в надійності підрозділу хіміків. До того ж частина його працівників займається науковою діяльністю: готують кандидатські дисертації, досліджують актуальні галузеві проблеми, беруть участь у міжнародних наукових конференціях та програмах. До речі, хімічна лабораторія підрозділу — одна із сотні лабораторій світу, які входять до складу міжнародної програми з якості. Також працівники підрозділу активно співпрацюють із міністерством юстиції США та управлінням ООН з наркотиків та злочинності.

Отож хіміки постійно навчаються, щоб не пропустити новинку в своїй галузі. А для Тетяни Григорівни постійне навчання — спосіб життя. Вона й розпочинала свою кар’єру вчителем хімії, закінчивши відповідний факультет Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Однак життя розпорядилося інакше: довелося залишити школу, де вона знайшла своє покликання, рідний затишний Канів і зайнятися роботою такою самою потрібною, однак ще більш динамічною й напруженою. Однак вона не скаржиться: тут також пригодилися її знання, любов до хімії.

А недавно вона здивувала колег ще одним своїм захопленням. Ще в дитинстві за порадою рідних зайнялася виготовленням дитячих іграшок. Цю пристрасть, попри постійну зайнятість, не покинула. Рукоділля не тільки заспокоює, каже Тетяна Григорівна, воно привчає до дисципліни, змушує не випускати з поля зору жодної дрібниці, а це в роботі експерта вкрай важливо. Крім того, удосконаливши майстерність, з роками досягла справжніх висот: її ляльки, вироби з бісеру, яким вона віддає вільну хвилину, просто чудові. А колеги тепер навперебій замовляють підполковникові якусь прикрасу.

— Вони в неї такі чудові, сонячні, — кажуть працівники відділу. — Такі, як і вона сама. Це справжні витвори мистецтва.

— Хочу передати дітям своє вміння виготовляти з підручних матеріалів красиві речі, — поділилася мрією Тетяна Григорівна. — Це в житті стане у пригоді кожному, незважаючи на обрану професію.