Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

Першого листопада у Львівській області розпочав роботу XVIII Міжнародний економічний форум. Його гасло – «Львівщина – хаб можливостей». На масштабний захід прибув перший віце-прем'єр-міністр України-міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан Кубів, а також представники дипломатичних і бізнес-делегацій з нашої країни й з-за кордону.

Уже першого дня роботи форуму, як зазначив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, поставили щонайменше три рекорди. Передусім йдеться про те, що цьогоріч на такому пристижному заході вперше представляють не лише Львівщину, але й усю Україну – від Львова і до Луганська та Донецька. Форум також наймасштабніший за кількістю цьогорічних учасників – лише 2 листопада зареєструвалося понад тисяча осіб.

У межах події відкрили й енергетичний острів на теренах Яворівського району. Як інформує прес-служба ОДА, група компаній упродовж 2017-2018 років впровадили свої інвестиційні проекти в сфері альтернативної енергетики, створивши потужний комплекс сонячних електростанцій. Сумарна потужність цих сонячних електростанцій становить майже 100 мВт. 1 листопада дали старт першої черги сонячної електростанції «Яворів-1», потужністю 36 МВТ.

У перший день форуму учасники форуму обговорювали нову промислову політику України, монетарну політику як фінансову базу індустріалізації, експортну стратегію Львівщини та нові можливості й переваги області в напрямку високотехнологічних інвестицій. 2 листопада заходи тривали на різних локаціях у секціях «Єврорегіон Карпати: Львівщина як засновник нової форми інтеграції Україна-ЄС», «Туристичний маркетплейс Львівщини», «Аграрна Львівщина в експортних потоках світу», «Формула енергонезалежності», «Львівщина – транспортно-логістичний хаб».

У межах Міжнародного економічного форуму діє й бізнес-виставка «Схід-Експо-2018». Майже сто компаній з Луганської та Донецької областей презентують тут власну діяльність, а також сільськогосподарські товари, одяг, ековироби, IT-технології та іншу свою продукцію.