Децентралізація повноважень — ключова реформа в Україні. Пакет відповідних законопроектів давно підготовлено й направлено на розгляд Верховної Ради. Такою інформацією віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман поділився в ефірі одного з телевізійних каналів. 

«Сьогодні сім проектів законів перебувають у парламенті, і якщо він їх ухвалить (а в цього парламенту ще є така можливість), це дасть змогу з 1 січня повністю децентралізувати фінанси. У нас є підготовлені зміни до Податкового та Бюджетного кодексів щодо децентралізації та інші законопроекти, що дадуть змогу побудувати регіональну політику, якої в країні не було. Якщо не ухвалимо зміни в цьому парламенті, переконаний, за підтримки людей в наступному буде створено реформаторську більшість, яка їх ухвалить», — конкретизував Володимир Гройсман.

Він наголосив, що законодавчі зміни обговорено з усіма зацікавленими сторонами передусім з органами місцевого самоврядування.

Також Володимир Гройсман висловив сподівання, що до середини наступного року Верховна Рада ухвалить ініційовані Президентом зміни до Конституції, пов’язані з децентралізацією влади. «І області, і райони отримають обрану владу, яка матиме і кошти, і повноваження. І головне — влада на місцях отримає серйозну відповідальність як перед мешканцями, які її обирають, так і перед державою. Особливо у питанні використання публічних ресурсів», — цитує слова урядовця  прес-служба віце-прем’єр-міністра.

«Разом із реформою децентралізації  є ще одна реформа, яку ми здійснимо. Із середини жовтня всі землі — комерційні ділянки, — які є сьогодні в Україні, продаватимуть тільки через аукціони. Адже це дуже великий корупційний чинник, і його треба знищити. Також ми припинимо практику  одноосібного ухвалення рішень щодо землі, як це було раніше. Відтепер такі рішення ухвалюватимуть тільки за погодженням із сільськими і селищними радами. Бо сьогодні ради навіть не уявляють, що відбувається на їх територіях», — сказав Володимир Гройсман.

Він також наголосив, що земельному кадастру нададуть публічності: «Ми серйозно наповнимо земельний кадастр і відкриємо його, щоб усі бачили: яка земля, хто нею володіє, як її використовують — це теж принципово важливо для прозорості використання земельного ресурсу, який завжди був корупційним». 

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»