Серед росіян, таємно нагороджених Путіним за анексію Криму, виявилися байкери, футбольні фанати, націоналісти і люди в розшуку і з кримінальним минулим.

Список опинився в розпорядженні російської «Новой газеты», передає УКРІНФОРМ.

«Серед тих, хто відзначений держнагородами, ми виявили відомих єдиноросів, байкерів, футбольних фанатів, націоналістів і людей з бурхливим кримінальним минулим. Причому один з нагороджених, будучи умовно засудженим, нещодавно скоїв збройний наліт на православний храм, а інший – вважається у федеральному розшуку», – пише видання, зазначаючи при цьому, що укази про нагородження так і не були офіційно опубліковані.

Церемоній нагородження «за Крим» було три: 25 березня ордени і медалі вручили високому начальству; 26 березня – видним членам 2Единой России» і «Патриотов России», а 31 березня нагороди отримували за списками «Российского союза ветеранов Афганистана» (РСВА).

 Одним із володарів президентської «Почетной грамоты» виявився москвич Фелікс Черняховський (Чорний Ворон) – байкер із прокремлівського мотоклубу «Нічні вовки». Згідно з матеріалами кримінальної справи, «Хаммер» Черняховського був зафіксований 19 жовтня 2012 року в Зеленограді камерами відеоспостереження у момент нападу «Нічних вовків» на базу байкерів із «Трьох доріг». Справа закінчилася стріляниною: був убитий «вовк» із Севастополя Валерій Родітелєв (Бєлий), а ще один «вовк» – Олексій Ярошевич – отримав поранення.

Серед нагороджених за «спецтурне» до Криму виявилися і персонажі з бурхливою кримінальною біографією. Один із них – житель села Велике Гризлово (Серпухівськой район) Денис Подимкін. Коли 26-річному «ветерану» в Кремлі вручали грамоту, він мав за плечима умовну судимість за жорстоке побиття людини і проходив обвинуваченим у кримінальній справі про збройний напад на московський храм.

«Подяки президента РФ» за події в Криму удостоївся і директор Приокського заповідника 60-річний Андрій Івонін. За деякими відомостями, колишній десантник Івонін командував групою, яка захопила будівлю міськради в Сімферополі (до її загону входив Подимкін). Проте залишається загадкою, як Івонін зміг безперешкодно проникнути на нагородження: директор заповідника вважається у федеральному розшуку «за розтрату, вчинену в особливо великому розмірі з використанням свого службового становища, і зловживання посадовими повноваженнями».

У загоні Івоніна перебував і москвич Роман Хопер, який у 2004 році фігурував у справі про крадіжку в магазині.

У нагородному списку значиться також Віктор Келлер, який був представником РСВА на вищезазначеному судовому процесі щодо «Нічних вовків».

Чим Келлер відзначився в Криму, достеменно невідомо. Зате відомий інший цікавий факт його біографії: 11 червня 2004 Келлер в компанії свого земляка з П'ятигорська і москвички скоїв наліт на квартиру топ-менеджера ВДТРК і викрав колекцію антикварних ювелірних виробів XVIII століття на 21 млн руб. Вироком суду «домушника» засудили на 8 років колонії, проте за 4 роки він звільнився за УДЗ.