РИБОГОСПОДАРСТВО

За період нересту на ринках Миколаївщини вилучено понад дві тонни риби

У Миколаївській облдержадміністрації підбили підсумки проходження весняно-літньої нерестової заборони на водоймах області 2013 року. Виявилося, що за період нересту інспекторський склад управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Миколаївській області виявив 615 порушень природоохоронного законодавства, з них 234 грубих порушення Правил рибальства, 16 правопорушень з ознаками кримінального злочину. Було нараховано збитки на суму 454 563 гривні, з них стягнуто 270 285 гривень, вилучено незаконно виловлених водних біоресурсів вагою 2420 кг, вилучено та знищено 759 заборонених знарядь ловлення.

Для зниження рівня незаконного рибальства та недопущення на ринки області продукції, що не відповідає санітарним нормам і може призвести до захворювання населення, 2013 року Миколаїврибоохорона налагодила співпрацю з управлінням ветеринарної медицини, що дало змогу оперативно підтвердити законність придбання та якість риби.

Як наслідок, Миколаїврибоохорона за період нересту 2013-го на ринках області склала 110 адміністративних протоколів та вилучила майже дві тонни риби, яку збували без відповідних дозвільних документів. Такий підхід у роботі у поєднанні з високими штрафними санкціями дав результат: зменшення фінансової привабливості продажу риби сумнівного походження та невідповідної якості.

На засіданні зазначили, що на ринках Миколаївської області не було риби, добутої незаконно із природних водойм, де діяла заборона на вилов.

Одним із найважливіших заходів у період нерестової заборони, як зазначає начальник управління охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Миколаївській області Юрій Кацагоров, було проведення рейдових перевірок у місцях реалізації заборонених знарядь лову спільно з працівниками міліції. Вилучено та знищено заборонені знаряддя лову, тобто сітки і раколовки.

Управління співпрацює зі спеціальними товарними рибними господарствами. Тож до внутрішніх водойм Миколаївської області лише за період із квітня по липень 2013 року було вселено мільйон 12 тисяч молоді рослиноїдних видів риб та коропа, що в майбутньому забезпечить вилов приблизно 600 тонн товарної продукції.

На засіданні координаційна рада розглянула стан підготовки до проведення робіт щодо запобігання явищам масової загибелі риби та інших водних біоресурсів.