Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко зустрілася з представниками громадських організацій аналітичного спрямування, аби обговорити механізм взаємодії уряду, органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства під час реформ. «Уряд відкритий до співпраці з представниками аналітичного експертного середовища, — цитує слова урядовця його прес-служба. — Серед останніх прикладів плідної спільної роботи — співпраця з провідними експертами під час розробки пакета антикорупційних законів, нового законодавства у сфері надання адміністративних послуг, під час розробки нової редакції Закону «Про державну службу». Реалізація більшості реформ відбувається із залученням широкого кола громадськості».

Було висунуто пропозиції щодо вдосконалення механізму співпраці з органами державної влади, зокрема в частині спільної роботи над розробкою проектів нормативно-правових актів. Міністр зазначила, що така співпраця передусім має відбуватися на рівні профільних міністерств, де безпосередньо розробляють проекти нормативно-правових актів. Секретаріат Кабінету Міністрів може координувати цю роботу.

Про відкритість реформ в Україні говорив і заступник голови Адміністрації Президента, секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків у Кризовому медіа-центрі. Він наголосив, що всі важливі складові цього процесу відображають на сайті reforms.in.ua, який є майданчиком для забезпечення підзвітності та прозорості процесу розробки і впровадження реформ. 

На сайті публікують інформацію про 18 пріоритетних напрямів реформ: відповідальні за їхнє проведення, контакти координаторів, склад цільових команд реформ, проекти та затверджені версії нормативних документів. Тут розміщено всі матеріали, що розглядають на засіданнях Нацради реформ, протоколи засідань, всі ключові програмні документи: Стратегія сталого розвитку на період до 2020 року, План дій уряду на 2015 рік, Коаліційна угода, Угода про асоціацію України з ЄС та план з її виконання, Меморандум між Україною і МВФ.

Передбачено й можливість зворотного зв’язку: можна залишити коментар на кожну реформу, написати листа до оргкомітету Нацради реформ. Окрім того, по кожному із 18 пріоритетних напрямів реформ розробляють так звані набори з 15 — 25 позицій ключових показників, які дають змогу відстежувати рух реформи, виконання чи невиконання різних їх етапів. 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»