АКЦЕНТ. Перед Міністерством охорони здоров’я не стоїть завдання закривати невеликі лікарні в регіонах. Про це в ході підсумкового засідання Колегії МОЗ заявила керівник відомства Раїса Богатирьова.

За її словами, міністерство перекваліфікує деякі стаціонарні установи в амбулаторні, щоб пацієнти могли отримувати там первинну меддопомогу, а в разі серйозних захворювань зверталися у більш кваліфіковані сучасні медичні центри.

— Наприклад, ми закриваємо пологові відділення на 10 ліжко-місць. Там відбуваються одні пологи за 20 днів. Яка може бути кваліфікація в лікарів, які там працюють? Якщо за 15 кілометрів є велике відділення, принаймні на 60–90 ліжко-місць, це вже гарантія безпеки для людини. Крім того, закриття і перекваліфікація медустанов — не настільки часте явище. За статистикою, тотального скорочення ліжко-місць немає.

Раїса Богатирьова розповіла, що заважає проведенню медичної реформи у пілотних регіонах.

— Не все заплановане зроблено. Наприклад, не вдалося повністю оформити юридичний статус усіх медичних закладів первинної ланки в пілотних регіонах. Відстає Київ, Донецька і Дніпропетровська області, — сказала вона.

До того ж, за словами міністра, для проведення медичної реформи не завжди вистачає фінансів. Забезпечення пілотних регіонів «швидкими» просувалося б швидше, якби вчасно надавали кошти.

Крім того, реформування медичної сфери, на думку міністра, найбільше гальмує недовіра суспільства.

— Гадаю, нині на перший план виходить брак довіри, — сказала Раїса Богатирьова. Однак вона впевнена у правильності кроків на шляху реформування галузі, тож потрібен певний час, аби здійснити заплановані перетворення.

Так, за її словами, нині в пілотних регіонах у повному обсязі здійснено структурну реорганізацію рівня первинної медичної допомоги. Зростає кількість відвідувань пацієнтів із профілактичною метою, простежуються позитивні тенденції у структурі медичних послуг щодо зниження показників госпіталізації, викликів швидкої медичної допомоги. Відзначено позитивні зрушення і в напрямі поліпшення рівня кадрового забезпечення центрів первинної медико-санітарної допомоги.

— Серед пріоритетних напрямів реформування медичної галузі у 2013 році — формування інституту сімейної медицини, підвищення стандартів надання екстреної меддопомоги. Це дасть змогу в середньостроковій перспективі сформувати єдиний медичний простір, — підкреслила міністр.

За даними МОЗ, цього року модернізація первинної медичної допомоги відбувається не лише в пілотних, а й в інших регіонах України. Зокрема, тут з початку 2013-го почали функціонувати 239 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що становить 44% загальної кількості за планом.

До кінця 2013 року заплановано створити ще 548 центрів первинної медико-санітарної допомоги, збільшити до 7,7 тисячі держзамовлення на підготовку лікарів, перепідготувати за сучасними програмами понад 3 тисячі сімейних лікарів з числа дільничних педіатрів та терапевтів, відкрити ще 10 високоякісних перинатальних центрів у різних регіонах України.