Головною метою діяльності Національної ради реформ, створеною Президентом Петром Порошенком, є прийняття рішень щодо конкретних перетворень в Україні. Такими словами заступник Глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків розпочав презентацію національної моделі управління реформами.

Він спрогнозував, що перше засідання Національної ради реформ відбудеться на початку осені, а потім перейшов безпосередньо до самої презентації. Передовсім Національна рада реформ ухвалюватиме консенсусне рішення щодо здійснення тієї чи іншої реформи, розробленої українськими і міжнародними експертами з їх фінансуванням з боку донорських організацій і контролем від громадськості. Як пояснив Дмитро Шимків, при органі діятиме виконавчий комітет, який готуватиме реформи для розгляду Нацрадою реформ.

Окрім цього, планується створити недержавний орган — агентство з розробки і впровадження реформ. У його рамках функціонуватимуть окремі робочі групи, які мають безпосередній стосунок до кожного з напрямів перетворень. У найближчій перспективі директор виконавчого комітету має створити організацію, яка об’єднає донорів, що бажають сприяти розробленню та впровадженню перетворень. «Донори засновують агенцію, вони її фінансують і, відповідно, призначають керівника», — конкретизував Дмитро Шимків.

До середини серпня в АП впровадять електронний документообіг. У такий спосіб відповідальні за реформи відстежуватимуть документи з коментарями, процес роботи бізнесу, громадських організацій, деяких державних структур. «Ті речі, якими ми в житті звикли користуватися, мають перетворитися на корпоративну систему. Це необхідно для ефективної роботи, — пояснив посадовець. — Далі — переоцінка всього штату АП. Ми хочемо ввести поняття цінностей, компетентності державних чиновників для кожної посади. Це має бути прописано стандартом. Вони всі складатимуть іспит».

Протягом трьох місяців, згідно з дорученням Президента, він підготує проект стратегії розвитку України на період до 2020 року в правовій, економічній, соціальній, науково-технологічній, екологічній та інформаційній сферах. Посадовець пояснив, що зусилля концентруватиме на антикорупційній реформі, реформі судової гілки влади, правоохоронної системи, дерегуляційних процесах в економіці. З іншим пакетом реформ виконавці зможуть працювати, щойно з’явиться стратегія розвитку країни.

«Ми маємо розуміти, якою буде Україна в 2020 році і яка вона нині. Щоб почати працювати, нам потрібно отримати в цифрах чіткі показники ВВП, обсяги інвестицій, кількість регуляторних органів», — сказав він, додавши, що в такий систематизований спосіб працює більшість країн, які впроваджують реформи.

На переконання заступника Глави АП, така модель роботи Національної ради реформ сприятиме ефективному розгляду всіх пропозицій щодо реформування тієї чи іншої галузі, та найголовніше, унеможливить існування корупційної складової. «Реформи відбуватимуться у публічній площині», — резюмував він.