Про це вчора на прес-конференції повідомила голова правління НБУ Валерія Гонтарева. Як писав «УК», саме на цьому ще місяць тому наполягали відомі українські економісти, зокрема екс-заступники голови правління регулятора.

«Нацбанк виходитиме на ці заходи з невеликими обсягами валюти. Замовлення на її купівлю від фінансових установ прийматимуть до 10-ї ранку, а вже об 11-й бачитимемо, який курс гривні щодо провідних валют сформовано. Усі технічні моменти,  пов’язані з аукціонами, розішлемо до фінустанов до середи», — сказала Валерія Гонтарева на зустрічі з представниками 40 банків. 

Голова Нацбанку вважає, що об’єктивно фінансово-економічна ситуація в Україні набагато ліпша, ніж це можна було спостерігати в кінці серпня — на початку вересня.

«Так, у нас триває падіння виробництва, проте за дев’ять місяців 2014 року воно набагато менше, ніж ми очікували — мінус 3,5% ВВП. За останні місяці краще працюють підприємства АПК та металургії. За першими з них маємо приріст 6%. Щодо метгалузі, то відбулося збільшення виробництва металу порівняно із січнем — вереснем 2013 року. Така картина не лише на підприємствах Донбасу, які контролюють українські військові, а й на меткомбінатах у самій зоні АТО», — зазначила вона.

На її думку, стабілізацію забезпечила тісна співпраця НБУ та уряду з різними поважними світовими фінансовими установами, передовсім з МВФ. Значне поліпшення стану ринку, на думку голови правління регулятора, відбулося завдяки тому, що останніми місяцями Нацбанк продав валюти на 1,3 мільярда гривень не лише імпортерам, а й банкам, що забезпечило стабільність курсу гривні щодо долара.

Валерія Гонтарева зазначила, що НБУ вже почав відходити за окремими позиціями від жорстких адміністративних заходів: минулої п’ятниці було скасовано 2 пункти відомої 540-ї постанови Нацбанку, що стосувалися юридичних осіб. Проте, за її словами, якщо стан економіки та фінансів у країні буде й надалі поліпшуватися, то 2 грудня частину постанови (обмеження можливості зняття депозитів), що стосується фізичних осіб, також буде скасовано.

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний заявив  журналістам, що нам усім треба перестати нер?вуватися і збагнути, що курсова стабільність залежить також і від того, що 8 мільярдів доларів лежать не на депозитних рахунках банків, а в «панчохах» людей.

А голова правління «Креді Агріколь банку» Євгенія Чемеріс уточнила, що саме ці 8 мільярдів доларів, які працюють поза фінансовою системою, закуповували та ввозили банки, витрачаючи певні ресурси. Проте ці кошти мертві, вони не працюють на економіку країни.

З огляду на тональність виступів керівників банків, слід розуміти, що вони хочуть поновити довіру населення до фінустанов. Однак, як свідчить практика двох економічних криз, зробити це щоразу стає дедалі важче.