По-справжньому спекотних літніх днів цього року залишилося вже небагато. Однак спека досить суттєво впливає на самопочуття людей. Територіальне управління Держгірпромнагляду в Миколаївській області звернулося до керівників підприємств та організацій з рекомендацією вжити заходів щодо запобігання нещасним випадкам при підвищенні температури повітря. 

Зокрема будівельним організаціям в умовах підвищення температури повітря необхідно змістити графік робочого часу; обмежити роботу працівників, які зводять зовнішні стіни у пікові години; збільшити технологічні перерви будівельним бригадам. Бажано встановити такий графік роботи, згідно з яким 30 хвилин робітники працюють, 30 хвилин відпочивають.

На підприємствах водопровідно-каналізаційного та сільського господарства в умовах підвищеної температури довкілля слід звернути увагу і посилити контроль щодо виконання газонебезпечних робіт і робіт у замкнутих просторах (люках, лазах, відстійниках).

Особливу увагу рекомендується звернути на забезпечення робітників засобами індивідуального захисту, стан каналізаційних і очисних споруд, проведення робіт у колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств, а також робіт у кабінах машин і механізмів, не обладнаних кондиціонерами. Зокрема, як повідомили в управлінні Держгірпромнагляду в Миколаївській області, роботодавці зобов’язані забезпечити належні умови праці працівникам на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур: обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт на висоті, експлуатацію баштових кранів та інших будівельних машин, механізмів; відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалість робочої зміни та обідньої перерви; збільшити кількість технологічних пе?рерв, а саме: ввести ранній початок робочого дня і, відповідно, його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву з 13.00 до 16.00.

Також рекомендовано забезпечити працівників питною водою, доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях, проводити медогляди на початку робочої зміни.