Україна — сильна країна-транзитер, спроможна забезпечити перекачування газу до країн Старого світу. Тож і звертається до європейських партнерів перейти на прямі відносини з українськими компаніями-транзитерами. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час 12-го засідання Ради Міністрів Енергетичного співтовариства, яке вчора відбулося в Києві.

«Це випливає з Третього енергетичного пакета, — сказав він. — І це потрібно всім нам — мати прямі відносини та прямі зобов’язання. Україна готова виконувати всі зобов’язання, підписані між Україною та ЄС».

Особливої актуальності таке питання набуло тому, що у світі з’явився новий вид зброї — енергетичний. Тож нині завдання європейської спільноти — зробити енергетику джерелом розвитку, а не механізмом тиску. Адже енергозалежність є величезним викликом не лише для України, а й для членів ЄС і країн, що ратифікували Третій енергетичний пакет.

«Ми розуміємо, що Росія досі є одним із ключових постачальників природного газу до Європи, до ЄС та України. Але ми розуміємо, що коли будемо діяти спільно, будемо об’єднані і створимо прозорі ринкові правила — ніхто, зокрема й Росія, не буде використовувати природний газ як зброю проти наших економік і наших країн», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

Глава уряду переконаний, що разом із країнами ЄС та членами Енергетичного співтовариства ми створимо нові прозорі ринкові правила і будемо робити все можливе, щоб наші країни стали енергонезалежними, енергоефективними, та гарантувати для наших народів усі види безпеки, зокрема енергетичну.

Саме такий підхід кілька місяців тому Україна запропонувала російській стороні. Однак постачальник газу відхилив його. Наша країна змушена була подати до суду на російський «Газпром». Наразі рішення суду ще немає, тож Україна разом з Європейською комісією має виробити спільний підхід до розв’язання цієї проблеми.

«Я хотів би, щоб у нас були прозорі й зрозумілі правила, — заявив Арсеній Яценюк. — І я вірю, що разом із країнами ЄС та всіма, хто входить до Енергоспівтовариства, ми створимо нові багатосторонні, прозорі правила, й робитимемо все, щоб наші країни стали енергоефективними та енергонезалежними, щоб ніхто не зміг використовувати енергетику як інструмент тиску, чи то на Україну, чи якусь іншу країну».

На сьогодні Європейська комісія підготувала проміжну пропозицію для Росії зі встановлення справедливої ринкової ціни на газ, яка буде предметом тристоронніх газових переговорів у форматі Україна — Росія — ЄС у Берліні 26 вересня.

«Ми б хотіли прийти до проміжного рішення і отримувати газ із Росії за справедливою ринковою ціною, як усередині ЄС, так і за його межами», — сказав кореспондентові УНІАН віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер, додавши, що пропозиція ЄК однаково цікава всім учасникам Енергоспівтовариства, членом якого є Україна. Проблеми енергобезпеки домінували і під час окремої зустрічі Прем’єр-міністра України з Гюнтером Еттінгером. Сторони обговорили поточний стан і перспективи тристоронніх переговорів із Російською Федерацією щодо постачання газу в Україну й узгодили свої позиції на черговому раунді переговорів із російськими представниками 26 вересня. Арсеній Яценюк і Гюнтер Еттінгер підтвердили спільне прагнення досягти домовленостей на засадах прозорості й ринкового підходу до формування ціни. Глава уряду високо оцінив підтримку Європейської комісії у питанні організації реверсного постачання газу з держав-членів ЄС до України.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»