Російські банки в Україні нині почуваються, м’яко кажучи, не дуже добре. Зокрема, відтік депозитів із цих фінустанов у січні—травні 2014 року, за даними рейтингової агенції Standard & Poor’s, становив понад 50%. Це при тому, що цей показник для «чисто» українських банків сягнув за вказаний період лише 20%. 

Слід розуміти, що за червень—липень цього року відтік вкладів фізичних і юридичних осіб з фінустанов, основними капіталами яких є гроші з РФ, може збільшитися.

Звісно, таку причину можна пояснити прихованим чи то неприхованим військовим втручанням Росії у внутрішнє життя нашої країни. Проте кореспондент «УК» вирішив усе ж таки, як кажуть, з перших вуст почути від керівників банків із російським капіталом, яким чином вони можуть прокоментувати інформацію згаданої рейтингової агенції.

Співробітник відділу реклами та громадських зв’язків АТ «Сбербанк Росії» Олена Курбашнова 15 липня надіслала таку відповідь: «Дочірній банк Сбербанку Росії в Україні працює в штатному режимі. Банк виконує свої зобов’язання перед клієнтами, має міцний запас ліквідності та довготермінову стратегію розвитку. Діяльність банку є прибутковою. Звітність за другий квартал ще не вийшла. Як тільки матимемо її, одразу опублікуємо на сайті банку». Ніяких конкретних відповідей на запитання щодо дуже великого відтоку депозитів населення та юридичних осіб за вказаний період Сбербанк Росії так і не надав.

Те саме відбулося і з інформацією від іншого банку з російським капіталом — ПАТ «ВТБ Банк». Експерт по зв’язках зі ЗМІ управління зв’язків з громадськістю цієї фінансової установи Валерія Селезньова також 15 липня відповіла, що запит «УК» ретельно розглянуто, проте, на жаль, вирішено утриматися від коментування.

Отже, щодо правдивості інформації про значний відтік депозитів із банків з російським капіталом немає сумнівів. Дійсно, цим фінустановам нині дуже важко працювати в Україні.

Проте, приміром, економічний експерт Інституту публічної політики Ільдар Газизуллін зазначає, що в російських банках працюють українські громадяни. «Відповідно, якщо така російська фірма йде з нашого ринку, звільняють і українських співробітників. У цьому плані обидві сторони зазнають значних втрат», — додає він.

Із цим твердженням на тлі суцільного патріотизму й переоцінки історичних цінностей важко посперечатися. Хоч і зрозуміти українських громадян також можна — тут і криза дається взнаки, і переконання.