Обидві сторони досягли домовленості не звертатися до суду і беруть паузу в газовій суперечці між Росією й Україною принаймні до наступного понеділка. Про це стало відомо після чергової тристоронньої зустрічі держав за посередництва Єврокомісії, яка відбулася 2 червня у Брюсселі.

Єврокомісія оцінила перемовини загалом як успішні. Поки тривають переговори, «Газпром» не перериватиме поставки, а також не вимагатиме передоплати за газ у червні, йдеться в заяві ЄК.

Глави «Газпрому» і «Нафтогазу» та Єврокомісія продовжать консультації й перемовини найближчими днями, під час яких обговорюватимуть «пакетну угоду».

Як тільки буде досягнуто прийнятного рішення, обидві сторони відзвітують про це своїм міністрам, після чого буде проведено ще одну тристоронню зустріч, повідомили в Єврокомісії. Тож якщо Москва і Київ домовляться, «Газпром» може знову відстрочити введення передоплати.

Також у Брюсселі  відбулася зустріч міністрів енергетики двох країн: Олександра Новака та Юрія Продана. Як заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак, позиція Москви за підсумками чергової зустрічі не змінилася: «Газпром» вимагає погасити протягом тижня борг за листопад — грудень і почати платежі за квітень — травень.

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер повідомив, що сторони переглядають ціну за квітень і травень. За його словами, вона може бути в інтервалі 350—380 доларів за тисячу кубометрів. Він також наголосив, що переглянута ціна повинна залишитися незмінною мінімум до червня 2015 року.

Нагадаємо, що після анексії Криму Росія в односторонньому порядку скасувала знижку на газ для України і тепер наполягає на ціні в 485,5 долара за тисячу кубометрів. Київ оскаржує таку ціну.

До речі, наприкінці минулого тижня Україна перерахувала російському «Газпрому» 786 мільйонів доларів у рахунок оплати вже отриманого газу в лютому — березні, виходячи з ціни в 268,5 долара за тисячу кубів. Міністр енергетики України Юрій Продан після переговорів у Брюсселі заявив, що Київ загалом уже перерахував Москві 1,1 мільярда доларів за газ.

Водночас Україна не бажає визнавати заявлену Росією суму боргу за газ — понад 5 мільярдів доларів до теперішнього часу, оскільки вважає цю ціну політичною. Ціна 485,5 долара, яку Москва вимагає від України, — найвища оптова вартість на російський газ серед усіх його покупців.

«Єдина неоскаржувана величина — це газ, який постачали за ціною 268,5 долара за тисячу кубометрів, його отримувала Україна з 1 січня по березень 2014 року», — сказав Юрій Продан.

Київ, за словами українського міністра, не згоден не лише з ціною 485,5 долара за тисячу кубів, а і з ціною 380 доларів, за якою Україна отримувала газ до січня 2014 року.

Юрій Продан раніше заявляв, що Київ готовий виплатити перерахований борг 2,2 мільярда доларів протягом 10 днів, якщо сторони повернуться до ціни 268,5 долара за тисячу кубометрів. Однак його російський колега Олександр Новак заявив, що перегляд ціни за минулі поставки неможливий.

Головна вимога Києва — повернутися до ціни, яку Росія надала як політичну підтримку президентові Віктору Януковичу наприкінці 2013 року, під час протистояння на Майдані. Президент Росії Володимир Путін тоді стверджував, що це не підтримка президента Януковича, а допомога «братньому українському народу» в скрутний для нього час.

Проте після кроку назустріч від України російський «Газпром» може зробити також крок назустріч і відстрочить час відключення від газу як мінімум на місяць — до початку липня. І саме цей часовий проміжок Україна має використати для результативних переговорів із Росією. До того ж, Україна планує продовжити виплати боргу, і наступні суми можуть становити приблизно 1 мільярд доларів. Крім того, Росії не вигідно залишатися у глухому куті і тим паче відключати газ. Нині розрахувати на швидке призначення нової ціни на газ для України не варто, але і газова війна відкладається.