Вадим БУЧА,
для «Урядового кур’єра»

НА ЧАСІ.  Пожежонебезпечний період в Україні триває з квітня до кінця жовтня, тож центральні органи влади вже почали здійснювати заходи для запобігання надзвичайним ситуаціям в екосистемах. Так, Державна служба з надзвичайних ситуацій розробила план, згідно з яким для протидії пожежам протягом квітня — жовтня буде залучено понад 51,5 тисячі осіб та 10,6 тисячі одиниць техніки. Про це під час урядового брифінгу повідомив голова відомства Михайло Болотських. 

За його словами, оперативне реагування на пожежі в екосистемах полягає у постійному моніторингу екосистем, залученні пожежорятувальних підрозділів до гасіння пожеж на початковій стадії їх виникнення для зменшення масштабів і матеріальних збитків та  комплексного застосування наземних та авіаційних сил і засобів.

Михайло Болотських акцентував на тому, що у регіонах, де прогнозується найбільша небезпека виникнення лісових пожеж, уже чергує пожежна авіація: 7 вертольотів та 4 літаки. Загалом цього року для протидії пожежам планують задіяти 20 одиниць авіації, що є найбільшою кількістю за всі роки.

Крім того, пожежники разом з правоохоронцями та громадськими активістами патрулюють місяця відпочинку громадян, проводять профілактичну роботу з населенням, адже саме людський фактор залишається основною причиною виникнення пожеж. Тож за необхідності місцеві органи влади можуть ввести часткове або повне обмеження відвідування лісів.