СТИХІЯ

Велика вода може вплинути на життєдіяльність жителів майже 50 населених пунктів Чернігівщини

З дня на день очікується скресання найбільших річок Чернігівщини — Дніпра і Десни. За інформацією управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації,   повінь може вплинути на життєдіяльність жителів майже 50 населених пунктів області.

У селах, в яких водопілля — щорічне явище, його не вважають стихійним лихом. Тут запасаються ліками, продуктами харчування та паливом і звично пересідають на човни. До цього транспортного засобу вже довелося вдатися у селі Малий Дирчин Городнянського району, де минулими вихідними води річки Снов розмили ∂рунтову дорогу. На човни пересіли і члени садового товариства у селі Радянська Свобода Чернігівського району, де від талих вод постраждала гребля ставка. Внаслідок цього різко підвищився рівень потоку річки Білоус, який підтопив дачні будиночки. У суботу рятувальники вивезли полонених повінню дачників та автівку за допомогою спеціальної пожежної машини підвищеної прохідності, а в неділю рятували затоплених на човнах.

На останньому засіданні обласного оперативного штабу зазначено, що ситуація під контролем. Хоча через різке  утворення великої кількості талої води у деяких районах уже відбулося підтоплення приватних господарств і прилеглих до населених пунктів територій. Та жителям нічого не загрожує:  за рахунок коштів обласного бюджету створено регіональний запас матеріально-технічних ресурсів на суму 704 тисячі гривень. Підготовлено для використання 14 човнів із двигунами  і 35 — веслових.

Нині цілодобово чергують аварійні бригади, рятувальники  виїздять на виклики, відкачують воду від житлових будинків і ліквідують льодові затори на водоймах. Щоб захистити гідротехнічні та мостові споруди, на річках області ведуть вибухові роботи. Крім того, розчищають дорогу повені, звільняючи від намулу русла малих річок, відвідних каналів та перепускних труб.