Відмовитися від радянської системи працевлаштування діячів культури, схоже, вирішили лише на 24-му році незалежності. Про серйозність намірів заявив віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко під час «круглого столу», організованого задля напрацювання концепції Довгострокової стратегії розвитку української культури.

Темою дискусії стало обговорення двох законопроектів: «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури, театрів, бібліотек, музеїв)».

В’ячеслав Кириленко запевнив про готовність до спільної роботи з громадськими активістами й експертами над стратегічними документами. Це потрібно, щоб вийти на одну версію. «Пропоную напрацювати єдиний текст, який буде подано на розгляд Кабінету Міністрів, і далі на його основі прийматимуть мінімум 15 законів і 50 урядових актів. Документ буде подано й до Національної ради реформ, щоб реформу культури включили до порядку денного», — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба.

Усі представники громадськості мають однакові можливості долучитися до обговорення документа і продемонструвати конструктивний підхід у співпраці з Міністерством культури. Це стосується і відомих діячів культури, і представників експертного середовища та громадськості.

«Міністерство культури і я особисто відкриті до діалогу, — зазначив урядовець. — Я запрошував і ще раз запрошую експертів реанімаційного пакета реформ на розмову як за філософськими засадами, так і за технологіями просування документа. Наша команда готова разом з експертами і громадськістю до напрацювання спільного тексту».

І це не просто наміри. Український центр культурних досліджень, який координує розробку довгострокової стратегії, вже отримав понад 100 змістовних пропозицій.

Першу версію стратегії представили громадськості у Софії Київській 16 квітня, а її громадське обговорення завершилося 23 травня. Директор Українського центру культурних досліджень Олександр Буценко наголосив, що обговорювали документ у максимально відкритий спосіб і всі мали рівні можливості надати письмові пропозиції до проекту стратегії і взяти участь у тематичних «круглих столах».

Такий самий принцип поклали за основу під час обговорення означених законопроектів, які стосуються запровадження контрактно-конкурсної форми роботи в культурі. В’ячеслав Кириленко висловився за співпрацю з авторами альтернативного й урядового проектів, підтримавши ідею напрацювання спільного законопроекту на основі того документа, який набере більше голосів за результатами першого читання.

Проблем не має бути, адже урядовий законопроект розробляла робоча група з реформи театру, тобто самі діячі культури, а не чиновники. Профільний парламентський комітет підтримав урядовий законопроект. Однак, вважає віце-прем’єр, потрібно шукати консенсусу і з авторами альтернативного проекту.

Шукати порозуміння В’ячеслав Кириленко готовий і з діаспорою. Днями він провів зустріч з президентом Європейського конгресу українців Ярославою Хортяні та генеральним секретарем ЄКУ, президентом Світового конгресу українських молодіжних організацій Любомиром Мазуром. Обговорювали ситуацію в країні та можливості українських громад за кордоном сконсолідувати міжнародні зусилля на підтримку незалежності та суверенітету України в часи військової агресії.

Ішлося й про активізацію гуманітарної допомоги для переселенців з окупованих територій та допомогу учасникам АТО, а також про участь закордонних українців у протидії поширенню дезінформації про нашу країну та протидію російській пропаганді в Європі.

Не забули й про популяризацію української культури та знань про Україну за кордоном. Зокрема обговорили заходи з відзначення 25-ї річниці незалежності України у Європі та активізацію молодіжного руху на континенті. Зокрема щодо організації літніх молодіжних таборів з програмами мистецької освіти у співпраці з Міністерством культури та Європейським конгресом українців, який діє у 23 європейських країнах.