Тернопільська обласна державна телерадіокомпанія розпочала підготовку циклу телепрограм «Шляхами Тараса» до 200-річчя із дня народження поета.

Автори проекту планують не лише розповісти про життєвий та творчий шлях Кобзаря, а й дослідити сторінки його біографії, пов’язані з перебуванням на Тернопільщині.

Відомо, що восени 1846 року за завданням Київської археографічної комісії Тарас Григорович подорожував землями Поділля і Волині й відвідав містечка сучасної Тернопільщини — Кременець, Почаїв та Вишнівець. Тут поет записав народні пісні «Гиля-гиля, селезень», «Ой пила, вихилила», «Ой у саду, саду» та намалював чотири картини: «Почаївська Лавра з заходу», «Почаївська Лавра зі сходу», «У соборі Почаївської Лаври», «Вид на околиці з тераси Почаївської Лаври». Ці акварелі зберігаються у Національному музеї Тараса Шевченка.

Також у Шевченківському телециклі заплановано програми про нащадків Кобзаря, які живуть на Тернопільщині, й населені пункти краю, названі на честь поета. Готують програми про земляків — лауреатів Національної премії імені Т. Шевченка.

Водночас журналісти здійснять телемандрівку до найцікавіших пам’ятників поетові, розташованих на Тернопіллі. Один з них, встановлений у 1911 році в селі Бурдяківці на Борщівщині, найстаріший на Галичині. У такий спосіб Тернопільська телерадіокомпанія поповнить телевізійну Шевченкіану до ювілею поета.