Днями стався спалах гострої кишкової інфекції серед жителів мікрорайону Бортничі в Києві. Станом на 13 січня зареєстровано 78 випадків захворювань, зокрема 66 — серед дітей. Госпіталізовано 56 осіб, з них  47 — діти.

— Загрози їхньому життю немає. Епідемія вже пішла на спад, і за останню добу з характерними симптомами  до лікарів звернулося 11 осіб. Очікується, що ще тиждень постраждалі звертатимуться по допомогу. Потім усе припиниться, — запевнила журналістів представник департаменту охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації Олена Шевченко.

За словами головного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, фактором передачі інфекції стала вода, яку подавали населенню від комунального локального водопроводу Верхніх Бортничів.

— У взятих пробах води виявлено відхилення мікробного числа бактерій і бактерії групи кишкової палички. Це вказує на зараження води свіжими фекальними забрудненнями. Десь прорвало каналізацію, і фекалії потрапили в труби з артезіанською водою, потім у крани киян. У цьому місці дуже багато несанкціонованих підключень до центральної каналізації. Плюс — слабо контрольований приватний сектор. Нині роботу свердловини призупинено, тривають заходи з дезінфекції водогону та ліквідації проривів, — сказав посадовець.

За словами чиновника, тамтешній водогін не відповідає європейським вимогам. Тож київська влада відновить довготривале будівництво гідровузла з сучасними фільтрувальними приладами і планує запустити його через три місяці.

У свою чергу начальник відділу Держаної санепідемслужби Олексій Даниленко пояснив, що водогін у Бортничах — локальний, тому ризику для жителів інших районів Києва немає. Утім, цей випадок виявив серйозну проблему. Чи не повториться така ситуація в інших населених пунктах країни, достеменно не відомо нікому.

— На жаль, Державна санепідемслужба не працює на упередження. З серпня 2013 року запроваджено мораторій на перевірку підприємств. Образно кажучи, ми працюємо лише як пожежники, коли вже спалахнуло, — зазначив Олег Рубан.

Санепідемслужба не обстежує свердловину — за новими законами це мають робити самі суб’єкти господарювання. За словами фахівців, лабораторне обстеження київського водогону в останній раз проводили рік тому.