Стану справ та проблемам розвитку музейної галузі в регіонах було присвячено відеоконференцію в Будинку уряду. Тем для обговорення набралося стільки, що впору проводити кількаденне зібрання. Тож перший заступник міністра культури Олеся Островська-Люта закцентувала на тому, наскільки профільному відомству важливо знати всі нюанси розвитку музейної справи на місцях. Особливо з огляду на те, що є вагомий привід обмінятися думками.

Ідеться передусім про те, що поки не розроблено стратегію розвитку культури до 2025 року, міністерство визначає короткострокові пріоритети своєї роботи на найближчі півтора року. Один із них — підтримка розвитку культурної спадщини, а отже й музейної справи. І оскільки цей план ще не затверджено, потрібно знати, як його оцінюють на місцях.

Голова правління громадської організації «Український центр розвитку музейної справи» Владислав Піоро свій виступ присвятив обліку експонатів в електронній формі. За його словами, нині тільки 30 музеїв України пробували розробити власну систему такого обліку. Комусь це вдалося краще, комусь — гірше. Однак проблема в тому, що об’єднати ці системи в одну досить складно, а інколи — просто неможливо. Тож посадовець вважає, що вихід треба шукати у запровадженні певних стандартів обліку. У світі домінує саме така практика, і її варто запозичити.

Свій погляд на проблему найширше виклали одесити, забравши чи не половину відведеного для спілкування часу. Що робити тим музеям, які вже створили системи електронного обліку? Як убезпечити музейні цінності від загроз воєнного часу? Коли з’явиться нова, більш надійна система маркування експонатів? Чому не вносять зміни до Бюджетного кодексу, норми якого гальмують розвиток музеїв? Коли змінять систему тендерів щодо закупівлі охоронних послуг? І це далеко не весь перелік питань, якими переймаються одесити.

Пропонуємо відповіді лише на деякі з них. Тим музеям, які самі створювали системи електронного обліку, не варто панікувати. Адже у загальнонаціональній системі будуть кодифіковані лише стандарти, а програмні продукти планують різні: від простих безкоштовних — до складних вартісних. Щодо тих положень Бюджетного кодексу, які гальмують розвиток музейної справи, то у міністерстві обіцяють посприяти внесенню змін до нього, оскільки окремі статті документа ускладнюють роботу не лише в певних сферах, а й у всій царині культури.