ГОЛОВНИЙ ПРОДУКТ. Хлібна Черкащина хоч і не відчуває дефіциту в хлібобулочних виробах, але забезпечує себе власним хлібом, за інформацією заступника голови облдержадміністрації Анатолія Івашкевича, тільки на 82—88 відсотків. Нині обласна влада добивається, аби область стовідсотково забезпечувала себе хлібом та хлібобулочними виробами власного виробництва. 

Для популяризації серед населення товарів і продукції місцевого виробництва започатковано ініціативу «Товар Черкащини», розроблено логотип, який запропоновано всім товаровиробникам області, торговельним організаціям, підприємцям тощо. Активно підтримали цю ініціативу та наполегливо працюють у напрямі поліпшення менеджменту виробництв і частина хлібопекарів.

Разом із тим залишаються побоювання щодо можливості безпідставного підвищення цін на хлібобулочні вироби, що користуються найвищим споживчим попитом, адже так уже траплялося. В області чимало робиться, аби забезпечити стабільну ціну на головний продукт харчування. Для цього зокрема формується резерв продовольчого зерна обсягом 55 тисяч тонн. На погашення різниці між закупівельною ціною для регіонального замовлення та ринковою ціною в обласному бюджеті закладено 100 тисяч гривень.

Цих коштів явно недостатньо, але місцеві бюджети мають можливість розробити та прийняти власні програми із забезпечення регіонального замовлення зерна. Восени озиму пшеницю посіяно на 237 тисячах гектарів,  і види на врожай непогані.

Нині готується чотиристоронній меморандум про співпрацю та взаєморозуміння між облдержадміністрацією, основними борошномельними і хлібопекарськими підприємствами та закладами торгівлі. Кожен із учасників визначає для себе конкретні зобов’язання.

Як повідомив заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олексій Сизоненко, аналіз наявності ресурсів зерна та борошна засвідчив, що в області нині достатньо зерна і борошна для того, щоб не підвищувати ціну на хліб до надходження зерна нового врожаю.

Нині остаточно з’ясовують можливості хлібопекарських підприємств щодо отримання кредитів для компактної закупівлі зерна та борошна з регіонального фонду.