Як досягти гарних врожаїв на своїй присадибній ділянці чи городі? Насамперед, звичайно, важливо обрати якісне насіння. Адже саме в насінині закладена «програма» формування смакових, товарних та інших властивостей майбутнього врожаю. Скажімо, французька компанія «Clause» на сайті vladam-seeds.com.ua пропонує великий вибір насіння овочевих, баштанних культур та зелені, яке відповідає найвищим європейським вимогам до якості. Компанія «Владам-Юг» наразі – єдиний офіційний дистриб’ютор насіння Clause в Україні. З 10 травня по 5 червня «Владам-Юг» проводить акцію – 12 % знижки на високорослі томати. Варто скористатися такою нагодою.

Підживлення рослин – також запорука гарного врожаю. Вносять його зазвичай тричі.

Уперше – через 4-5 тижнів після посадки, вдруге – під час цвітіння, востаннє – на початку формування урожаю. Витрата добрива залежить від розміру рослини. У середньому 200 мл використовують на рослину на перше підживлення, 300-400 мл на друге, від 500 мл – до літра на третє. На змитих, бідних грунтах підживлення обов’язкове. Також обов’язково підживлюють усі розсадні рослини.

Молоді ягідники, плодові саджанці теж потребують підживлення. Зручно для цього прикопувати біля них пляшки зі зрізаним дном горлечком донизу. Тоді полив і підживлення заливають не під кущ, а в пляшку, тож вода потрапляє зразу до коренів.

Як правило, підживлюють поливом рідких настоїв. Якщо на поверхні грунту є кірка після дощу, перед підживленням слід розпушити землю, зволожити і лише тоді вносити розчин.

Помідори ДІНО F1 не втрачають товарних якостей при зберіганні та транспортуванні. Фото з сайту http://vladam-seeds.com.ua/.

Рецепти підживлення:

♦Під час цвітіння картоплі її листя слід підживити 2% суперфосфатом (покропити розпилювачем). Для обробки 1 сотки розводять 200 г суперфосфату у 10 літрах води.

♦Регулятор росту «Потейтин» корисний для картоплі. Використовується 1 ампула на 8-10 літрів в період цвітіння, кропити потрібно листя. Підвищує стійкість до несприятливих погодних факторів, підвищує урожайність, захищає від вірусних хвороб і стимулює ріст. Можна використовувати також препарат «Вимпел», який підходить для помідор і картоплі.

♦Для картоплі й томатів важливе добре забезпечення калійними добривами. Тобто потрібно вносити попіл або препарат «Екоплант».

♦Гноївка – замінить азотні добрива, підходить для першого підживлення. Щоб не «спалити» рослини, перед використанням її розводять у пропорції 1 до 4 водою.

♦Коров’як розводять водою 1 до 5 – підходить для будь-якого підживлення.

♦Курячий послід розводять 1до 12 водою. Це органічне добриво варто замочити на добу.

♦Гранули гумату натрію або гумату калію розводять водою за інструкцією.

♦Різні бур’яни або компост теж хороше добриво, їх слід замочити в бочці. На два кілограми зеленої маси беруть 10 літрів води. Бочку наповнюють 25 см до верху, залишають бродити на 9-10 днів на сонці, або на 14 днів – в затінку. Після бродіння рослинні залишки забирають, настій розводять 1:9 водою. Поливають водою під корінь.

♦Мульчування – також добре підвищує врожайність. Для нього підходить витриманий кінський гній, він до того ж виступає підживленням. Помідори мульча захищає від грибка і утримує під ними вологу (для цього січку, сіно, солому слід насипати під кущами хоч на сантиметр).

Дмитро ТАЩУК
для «Урядового кур’єра»