ДАТА

3 квітня народному артисту України Григорію Гаркуші виповнюється 70 років

Із хвилюванням згадує Григорій Якимович гастролі до Петропавловська-Камчатського. Співав перед будівельниками, прикордонниками, рибалками, на кораблях військово-морського флоту. Після концертів його обступали українці: "Земляче, звідки ти родом, з якого міста чи села? Передай від нас уклін Батьківщині. Спасибі, що оживив душу піснями з далекого дитинства"...

Його ж дитинство минуло в селі Шестерня на Дніпропетровщині, де коваль Яким Гаркуша був дуже шанованою людиною. До самобутньої професії прилучав з дитинства і двох синів - Григорія та Віктора. Але хлопці більше переймалися іншим батьковим талантом - кращого за нього виконавця українських народних пісень у навколишніх селах годі було шукати. Грицько ще й до музики мав великий хист.

Продав Яким двох гусаків, купив гармошку. Зажили Гаркушині сини слави перших парубків на селі. Один грає, інший на ложках вибиває, або навпаки. Послухає батько, почухає потилицю, хитне головою: "І в кого вони у біса вдалися?.."

Спочатку в кузні поменшало на одного підсобника - Григорій поступив до Дніпропетровського музичного училища. А згодом туди слідом за братом подався й Віктор. Творчий злет Григорія розпочався одразу по закінченні музучилища. Якось після сольного концерту відомого тоді Олексія Іванова зайшли з товаришем-однокурсником до нього в гримерку. Вислухавши компліменти юних колег, співак попросив їх щось виконати. Після пісні "Ніч яка місячна" Іванов поплескав у долоні і промовив Григорію Гаркуші: "Юначе, з твоїм баритоном можна виступати у Білокам'яній! Спробуй щастя у Московській консерваторії..."

Прохідним балом абітурієнта з України стала дуже популярна на той час пісня, а коли на додачу пролунала ще й арія князя Ігоря з одноіменної опери Олександра Бородіна, Григорія Гаркушу зарахували студентом Московської консерваторії імені П. І. Чайковського без іспитів!

З усього випускного курсу повернувся в Україну лише Григорій Гаркуша. Пішов на прослуховування до столичної опери: саме тоді до Великого театру забрали Юрія Гуляєва. Відмовили. Мовляв, треба переучувати оперні партії українською мовою. Хоч для молодого співака це не було проблемою. Тож "прописався" Григорій у Національній філармонії і донині працює в цьому творчому колективі. Став своєрідною візитною карткою нашого національного мистецтва в багатьох країнах світу. А в колишньому Радянському Союзі його слава також котилася "до самых до окраин".

У репертуарі Григорія Гаркуші - українські й російські народні пісні та романси, твори відомих класиків музичної культури. Співак бездоганно володіє широким голосовим діапазоном, щоб інтерпретувати народні та сучасні пісні, камерні твори, арії. Численні аудіо- та відео диски його концертних програм зберігаються в колекціях шанувальників, чимало їх на Українському радіо і телебаченні.

Професор Національної музичної академії України Григорій Гаркуша дає уроки вокалу своїм студентам, з-поміж яких і представники далекого Китаю. Автор цих рядків побував на одному занятті професора Гаркуші. Першокурсник Лян Хайє (тенор) напрочуд гарно виконав українську народну пісню "Вечір надворі", а четвертокурсник Ці Сянбо - пісню в обробці М. Лисенка "Ой, зійди, зійди, ясен місяцю".