Де гроші, там і шахраї, які намагаються їх привласнити. З початку року у Чернівецькій області зареєстровано 33 кримінальні правопорушення, коли шахраї телефоном виманювали у буковинців кошти. Потерпілі переказували значні суми через банки на вказаний номер рахунку і навіть передавали їх готівкою зловмисникам з рук у руки. Телефонний «гачок» розрахований на те, щоб налякати жертву і змусити її до швидких та непродуманих вчинків. Найчастіше б’ють по родинних почуттях, мовляв, хтось із рідних потрапив до міліції і тепер владнати проблему можна за окрему плату.

— Повідомлення про небезпеку, яка чатує на ваших рідних, потрібно обов’язково перевіряти, — наголошує заступник начальника УМВС України в Чернівецькій області — начальник кримінальної міліції, полковник міліції Олег Попов. — Таким чином потенційні жертви веб-шахраїв не тільки вбережуть свої нерви і статки, а й допоможуть нам виявити і ліквідувати злочинні схеми.

Ось кілька порад від правоохоронців, як не потрапити до здирників у тенета. Якщо телефонують невідомі особи з невідомих номерів, представляючись вашими рідними або міліціонерами, та просять чи вимагають перерахувати кошти, в жодному разі цього не слід робити. Потрібно негайно зв’язатися з рідними, переконатися, що з ними все гаразд. А якщо вони не відповідають — зателефонувати на 102.

На Буковині цього року офіційно зареєстровано 38 випадків ошуканства під час веб-шопінгу і на веб-аукціонах. Тому при купівлі-продажу через Інтернет покупки слід оплачувати лише після їх отримання. А головне — за жодних обставин не потрібно вводити реквізити банківських карток на веб-сторінках ненадійних сайтів і називати номер свого карткового рахунку, навіть у разі запаморочливого повідомлення, що ви стали «призером» мега-конкурсу і виграли автомобіль.