ЗЕРНО. Україна продовжує експортувати збіжжя за кордон. Так, до інших країн вже поставлено 21,3 мільйона тонн зерна. А це майже на 13,9% більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Зароблені від експорту зернових гроші аграрії спрямували на проведення весняно-польових робіт. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Якщо наразі за кордон продано 21,3 мільйона тонн збіжжя, то в 2011—2012 маркетинговому періоді ця цифра становила 18,7 мільйона тонн. Ми динамічно нарощуємо цей показник. Активно експортуються пшениця, кукурудза, соняшник та інші культури. І ми плануємо поставити за кордон близько 24 мільйонів тонн збіжжя», — цитує слова міністра прес-служба профільного відомства. Так, наразі експортовано 6,8 мільйона тонн пшениці (4,5 мільйона тонн — у 2011—2012 рр.), 12,4 мільйона тонн кукурудзи (11,6 мільйона тонн), 2 мільйони тонн ячменю (2,3 мільйона тонн).

Продаж збіжжя за кордон дає аграріям додаткові кошти. Фото з сайту nibulon.com

Микола Присяжнюк зазначає, що зростання експорту зерна дало змогу аграріям отримати додаткові кошти та спрямувати їх на технічне й технологічне забезпечення проведення весняно-польових робіт. У цьому році сільгоспвиробників значно краще, порівняно з попередніми роками, забезпечено матеріально-технічними ресурсами, що створює передумови для отримання доброго врожаю зернових культур.

У 2011/12 маркетинговому періоді Україна займала сегмент у 2,6% від світового виробництва зернових культур та 9,2% у світовій торгівлі, що дало змогу посісти шосте місце серед провідних країн-експортерів зерна на світовий ринок. Зокрема, за пшеницею — 4,9% від світової торгівлі, або восьме місце, за фуражними зерновими — 12,6% світової торгівлі, або четверте місце, за кукурудзою — 13,8% світової торгівлі, або четверте місце. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»