Справжній скарб, знайдений торік місцевими жителями біля міста Хотин, нещодавно передали до Чернівецького обласного краєзнавчого музею. Тепер давні предмети, виготовлені за часів скіфів та кельтів, доступні для огляду і вивчення.

Науковці вже проявили великий інтерес до знахідки. Адже не так часто буває, що цінні скарби не осідають у приватних руках, а стають музейним надбанням і джерелом для дослідження істориків. До речі, великий вибір літератури на різні смаки пропонує інтернет-магазин Еnotbook. Купити книги на сайті https://enotbook.com.ua/ можна з будь-якого куточка України. Придбані книги вам надішлють поштою, а в межах Києва їх доставить кур’єр. Останні новинки, величезний вибір літератури, зручна система пошуку і доставки – далеко не всі переваги інтернет-магазин Еnotbook. Кожну книгу тут доставляють у красивій упаковці, тож це зручне придбання в якості подарунка. До того ж кожен покупець отримує ще й гарантований бонус у вигляді подарунка. 

У чернівецькому музеї археологічна колекція поповнилася низкою бронзових речей доби раннього заліза. Знайшли такий скарб місцеві жителі неподалік Хотина навесні 2015 року. Туди входили 23 цілих і фрагментованих предметів: уламки скіфського казана, литі і проковані металеві стержні, різана бронзова бляшка із залізними заклепками, деталі поясної гарнітури та орнаментована бляшана накладка.

Як розповіли у краєзнавчому музеї, бронзовий литий казан представлений фрагментами. У давнину казан був навмисно розбитий на уламки. Вчені відносять його до скіфських артифактів і датують ІV-ІІІ століттями до н. е. Найчисленнішими зі скарбу є видовжені злитки. Вони нагадують стержні, які відливалися у відкритій односторонній формі або ж спеціальних заглибленнях у грунті. На внутрішній випуклій площині злитків проглядаються відбитки тканини, підстеленої у заглиблення для посилення термоізоляції і покращення розтікання металу.

Деякі злитки із цього комплексу грубо проковані. Можливо, у давнину неподалік виявлення скарбу була майстерня. Ці металеві стержні відбивають процес переробки литого казана у заготовки-напівфабрикати або ж, що найбільш ймовірно, товарні злитки. Адже кожен стержень був поділений на дві, три або чотири частини ще в давнину. Вчені припускають, що ці злитки могли використовуватись як товарні (свого роду первісні гроші).

Цікавими є предмети зі скарбу, які характерні для кельтів. Це елементи бронзового поясного ланцюга: кругле кільце, вісімкоподібна секція зі щитком та орнаментована бляшана накладка. Як вважають історики, цей скарб можна віднести до торгово-ливарних та датувати в межах ІІІ-ІІ ст. до н. е.

Знахідка скіфського казана та кельтських елементів дозволяють порушити питання про скіфо-кельтські контакти та кельтські впливи в регіоні, розширюють асортимент бронзових речей, а також свідчать про місцеву металообробку передримського часу.

Василь ТОДОР
для «Урядового кур’єра»