На Сумщині стартував третій етап проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Розрахований до червня 2018 року, він об’єднав 32 сільські громади 8 районів краю. Про це повідомила координатор проекту в Сумській області Тамара Харченко, підкресливши, що регіон результативно співпрацює з ЄС/ПРООН протягом семи останніх років. Тоді роботу розпочинали із 40 громадами, а закінчували із 49.

За цей час виконано великий обсяг робіт, завдяки якому соціальні умови життя поліпшили майже 60 тисяч жителів сільської місцевості. Реалізовано 110 окремих ініціатив на загальну суму понад 22 мільйони гривень. Запрацювали 29 дитячих садочків і шкіл, 16 медичних пунктів, реалізовано 33 проекти із забезпечення населення якісною водою, 2 — охорони довкілля, 21 — відновлення вуличного освітлення тощо.

Також придбано 3 шкільні автобуси для підвезення учнів до місць навчання, а в 4 населених пунктах організовано обслуговуючі кооперативи.

Значні перспективи відкриваються і перед третьою фазою проекту. Для реалізації задумів у сферах охорони здоров’я, водопостачання, захисту навколишнього середовища, енергозбереження та енергоефективності на умовах співфінансування передбачено кошти ЄС/ПРООН у сумі майже 480 тисяч доларів. До них будуть долучені гроші місцевих бюджетів та громад — орієнтовно 30—35%.

До слова, підбір на конкурсній основі триває. Найближчим часом стануть відомі ще 4 сільські громади Глухівського та Недригайлівського районів, які співпрацюватимуть із Проектом в організації сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.