Словаччина підтримує інтереси нашої країни, пропонує нам свій євроінтеграційний досвід та запрошує до лав «Вишеградської четвірки». Таку позицію держави-сусіда озвучив у Києві під час зустрічей із Президентом і з Прем’єр-міністром голова словацького уряду Роберт Фіцо.

В Адміністрації Президента Прем’єр Словаччини повідомив про збільшення з 1 березня потужності газопроводу Вояни — Ужгород з 11,5 мільярда кубометрів до 14,5 мільярда на рік. Петро Порошенко дав зрозуміти, що Україна зацікавлена у якнайшвидшому запуску великого реверсу зі Словаччини, тож збільшення із 30 січня потужності газопроводу до 40 мільйонів кубометрів газу на добу повністю відповідає нашим інтересам.

«Створення великого газового хабу на базі ринків країн «Вишеградської п’ятірки» (Словаччина, Угорщина, Чехія, Польща та Україна) відповідає інтересам усіх країн регіону. Ми будемо вдячні, якщо Словаччина та Угорщина прискорять введення в експлуатацію цього газо проводу», — цитує слова Президента його прес-служба.

Глава держави повідомив, що доручив уряду активізувати транскордонну співпрацю зі Словаччиною в частині створення спільних прикордонних і митних постів для боротьби з корупцією та пришвидшення і полегшення перетину кордону. Словацьких фахівців він попросив долучитися до процесу реформування України у рамках Національної ради реформ.

У Будинку уряду віце-прем’єр-міністр уряду Словаччини Мілослав Лайчак, заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер і керівник Державної прикордонної служби Віктор Назаренко підписали доповнення до міжурядової угоди про залізничне сполучення між країнами та договір про функціонування прикордонних пунктів пропуску через державний кордон.

Країни розпочали новий формат відносин на рівні міжурядової комісії. Тож на порядку денному переговорів делегацій постали питання торговельно-економічної, енергетичної, прикордонної співпраці та європейської інтеграції України.

Уже під час спільної прес-конференції з Арсенієм Яценюком Роберт Фіцо анонсував на 20—23 квітня проведення форуму підприємців України та Словаччини. Захід за участю майже 350 представників великого бізнесу допоможе пожвавити економічні відносини. На часі й проект побудови ширококолійної залізниці.

Окремо високопосадовець заявив, що Словаччина виступає за мирне врегулювання конфлікту на Донбасі й припинення вогню, але за умови погіршення ситуації готова надавати нам гуманітарну допомогу. Черговий її транш у шести вантажівках днями прибуде до України.