УВАГА: ПІДЛІТКИ. Останнім часом в Інтернеті набула широкого розповсюдження суспільно небезпечна гра. Гра полягає в умисному перекритті доступу кисню до мозку, щоб організм перейшов у стан ейфорії шляхом тимчасової втрати свідомості. Але нерідко, коли діти пробують грати наодинці, гра закінчується задушенням і смертю.

 

На Черкащині в місті Сміла недавно помер 14-річний Едик, який любив цю гру. Одного разу хлопець, очевидно, спробував отримати «кайф», залишившись удома сам, і не розрахував. Батько, який знайшов сина у зашморгу, про таку дику гру й не підозрював. Проте дізнався, що за три тижні до суїциду сина у школі вже було аналогічне самогубство.

Торік в області зареєстровано вісім спроб самогубств неповнолітніх, у шести випадках дітей вдалося врятувати. Працівники відділу у справах дітей УМВС України в Черкаській області проводять перевірки причин скоєння неповнолітніми самогубств. Про це на прес-конференції розповів начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Василь Іржавський. За його словами, причини дитячого суїциду різні — від першого нерозділеного кохання до непорозуміння з батьками та друзями. Одна з причин — згадана інтернет-гра.

Як встановили черкаські міліціонери, джерела смертоносної гри — на окремих російських сайтах. Спільно з облдержадміністрацією правоохоронці звернулися до спеціальних органів, щоб заборонити доступ до небезпечної інформації. Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі також прийняла рішення про неприпустимість поширення в Інтернеті згаданих відеороликів. Як результат, роботу чотирьох таких сайтів було заблоковано.

У соціальних мережах почався рух проти цієї гри. Сотні батьків і школярів, які зіткнулися із смертельним результатом «кайфу», застерігають не ризикувати життям заради кількох хвилин ейфорії.

На прес-конференції правоохоронці відзначили тенденцію до зменшення в області дитячої злочинності. Загалом торік кількість правопорушень, скоєних за участю неповнолітніх, порівняно з позаминулим роком зменшилася на 24,5 відсотка. На думку Василя Іржавського, позитивна динаміка скорочення дитячої злочинності — наслідок профілактичної роботи зокрема й фахівців відділу. Цю тенденцію потрібно зміцнювати й розвивати.

Попри певні зрушення в бік зменшення підліткових правопорушень, їх число ще залишається значним. Тільки торік в обласному центрі скоєно 45 злочинів за участю неповнолітніх. Причому найбільше вчиняли їх особи віком від 15 до 17 років у вечірній та нічний час. Цілком очевидно, що ослаблювати профілактику ніяк не можна.