У вівторок у Лондоні американські та європейські посадовці обговорять можливі санкції щодо Росії через її дії у Криму.

Перед цим офіційні представники Америки сказали, що держсекретар Джон Керрі відмовився від зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіном, допоки Москва не погодиться обговорити пропозиції США щодо врегулювання кризи в Україні.

За словами міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса, пан Керрі вже надіслав ці пропозиції до Москви.

«Якщо їхня відповідь буде позитивною, Джон Керрі вирушить до Москви, і в тому випадку санкції не будуть негайними. Якщо ж відповіді не буде, або вона буде негативною, у такому випадку існує низка санкцій, які можуть ухвалити вже цього тижня», – сказав він.

Пан Фабіус зазначив, що серед можливих кроків – заморожування активів окремих росіян чи українців, а також візові обмеження.

Він також наголосив, що Франція вважає референдум, оголошений на 16 березня у Криму, і можливість приєднання півострова до Росії незаконними.

Напруження в Україні викликає стурбованість і в сусідів Росії, зокрема в Латвії, де висловили обурення з приводу ситуації у Криму і закликали Європу та США пильно стежити за розвитком подій на півострові.

Міністерство закордонних справ Естонії закликало якнайшвидше відрядити до України місію ОБСЄ.

Джон Керрі сказав міністрові закордонних справ Росії Сергію Лаврову, що військове втручання Москви у Криму надзвичайно ускладнило переговорний процес.

Держдепартамент у своїй заяві наголосив, що пан Керрі у суботу сказав Сергію Лаврову про необхідність припинити військову експансію в Криму, намагання анексувати український півострів та провокації.

Американські офіційні представники кажуть, що якщо запланований на неділю референдум у Криму щодо приєднання до Росії відбудеться, то сторонам практично не буде, про що говорити.

Вони додають, що тоді Росії загрожують жорсткіші санкції. Втім речниця Держдепартаменту Джен Псакі не виключила, що Джон Керрі зустрінеться із Сергієм Лавровим ще до самого референдуму.

Американські офіційні представники підтвердили, що Керрі передав Лаврову аркуш паперу, на якому були викладені пропозиції США щодо врегулювання кризи.

У понеділок стало відомо, що Росія підготувала для США зустрічні пропозиції щодо врегулювання ситуації в Україні з урахуванням глибокої кризи у країні – про це заявив міністр закордонних справ Сергій Лавров на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіном.

Пропозиції американців не влаштували російську сторону.

За словами Лаврова, в документі є концепція, яка не дуже влаштовує МЗС: «Все сформульовано в руслі наявності нібито конфлікту між Росією і Україною».

Міністр також зазначив, що запропонований Вашингтоном мирний план сформульований у руслі доконаних фактів, і Москві пропонували відштовхуватися від ситуації, створеної – за словами Лаврова – «державним переворотом» в Україні.

Виконувач обов'язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця заявив у понеділок, що Україна готова обговорювати розширення автономії регіонів, а також дотримання прав етнічних меншин на Україні з Радою Європи та ОБСЄ. Однак він додав, що робити це можна лише після виведення російських військ.

BBC ua