26—27 травня в Японії відбудеться саміт «Великої сімки». За тиждень до старту заходу керівництво нашої країни скоординувало позиції з послами G7, акредитованими в Україні, і головою Представництва Євросоюзу в Україні Яном Томбінськи. Так, Президент Петро Порошенко наголосив на амбітності програми нового уряду, сформованої на основі пропозицій Національної ради реформ, програми МВФ та Угоди про асоціацію Україна — ЄС, на незмінності політики продовження реформ, необхідних для європейської інтеграції України. Не оминув увагою Президент і призначення нового Генерального прокурора, ухвалення парламентом змін до законодавства про прокуратуру, які дадуть змогу запровадити Генеральну інспекцію.

На цій зустрічі Петро Порошенко подякував США за рішення про фінансову підтримку України та надання третього траншу кредитних гарантій на мільярд доларів. Він також висловив сподівання, що інституції Євросоюзу розглянуть якомога швидше питання запровадження безвізового режиму для українців.

Особливо глава держави акцентував на необхідності продовження санкцій проти Росії у зв’язку з невиконанням нею мінських домовленостей, на важливості запровадження збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Як повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента, Петро Порошенко звернувся до послів із проханням посилити тиск на Росію щодо негайного звільнення Надії Савченко та інших ув’язнених, яких незаконно утримують у цій країні, запровадити особисті санкції щодо осіб, причетних до фабрикування справ проти незаконно ув’язнених у РФ українців. А Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поінформував послів про першочергові кроки Кабміну та його пріоритетні завдання. Це і завершення підготовки операційного плану дій уряду до кінця 2016 року, і продовження реформи державної служби, децентралізації, приватизація державних компаній та реформа системи державних закупівель.

Нині особливого значення надають питанню міжнародної співпраці, європейської та євроатлантичної інтеграції. А фахових підходів потребують такі галузі, як управління державною власністю, якість управління державними компаніями. Наступним пріоритетом було названо вдосконалення системи державних закупівель, щоб зробити державні фінанси якомога прозорішими.

Володимир Гройсман говорив і про продовження судової реформи та реформи правоохоронної системи. Найважливіше в цьому розрізі — посилити боротьбу з корупцією. А за приклад подальших дій Володимир Гройсман навів стан справ з імпортом ліків та цін на них на українському ринку, ситуацію, що склалася на українській митниці. «Це ті сфери, які потребують хірургічного втручання», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Окремо йшлося про встановлення єдиної ринкової ціни на газ та знищення підстав для корупції, створення відповідних соціальних компенсаторів для соціально незахищених верств населення, про намір уряду розвивати вітчизняну газовидобувну галузь та забезпечити впровадження енергоефективних технологій.

Одне слово, під час реформування уряд розраховує на підтримку країн «Великої сімки».