ПРАВОПОРЯДОК. Чергові роковини аварії на Чорнобильській АЕС спричинили не лише вже традиційну хвилю щирого чи показного інтересу істеблішменту до всього комплексу чорнобильських проблем,  а й новий сплеск активності любителів гострих відчуттів, яких хтось колись, аби не плутати з банальними мародерами, не зовсім точно назвав сталкерами. Останні за будь-яку ціну прагнуть, так би мовити, неформально потрапити в зону, аби, як напівлірично висловився один з них, відчути Чорнобиль власними руками.

Неформально потрапити в чорнобильську зону не можна. Фото прес-служби ГУМВС України

Днями вже в десятикілометровій зоні відчуження навколо станції наряд батальйону патрульної служби міліції затримав чотирьох таких відчайдухів, серед яких була й дівчина. Троє з них виявилися жителями столиці, а четвертого в ці краї доля занесла аж з Росії, з Санкт-Петербурга. Наразі невідомо, де кияни перетнули 30-кілометровий рубіж, але добрели аж до так званого Чорнобиля-2, де й зустрілися зі своїм російським однодумцем. За словами порушників радіаційного режиму, територією зони, аби не потрапити на очі міліції, пересувалися переважно вночі. Загалом кожен з них пішки подолав 30—35 кілометрів. Для відпочинку зупинилися в напівзруйнованому житловому будинку колишнього військового містечка, де й «діждалися» працівників міліції.

Шукачів екстремальних вражень лялька не виручила. Фото прес-служби ГУМВС України

Правоохоронці виявили чужаків за слідами, які ті залишили на шляху свого пересування. Побачивши наряд, сталкери намагалися навіть втекти, але марно: всіх їх затримали і доправили у міліційний відділ з охорони зони відчуження. Згідно із законодавством, порушення вимог  режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20—30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення. Певна річ, конфісковувати у прихильників екстремальних подорожей особливо було нічого, хіба що серед речей першої необхідності, харчів, води і спальних мішків знайшовся своєрідний талісман — лялька Сталкер Спиридон, яка, за словами затриманої дівчини, мала принести їм удачу. Як бачимо, шукачів екстремальних вражень лялька не виручила. Сподіватимемося, ця мандрівка для самозваних сталкерів виявиться першою й останньою.

Загалом же чорнобильським міліціонерам щороку доводиться затримувати й видворяти за межі зони близько сотні порушників режиму, розповідає начальник відділу зв’язків із громадськістю  київської обласної міліції Микола Жукович. За останні чотири місяці до адміністративної відповідальності за незаконне проникнення на відчужену територію притягнуто 11 громадян, двоє з яких — іноземці.