Чи може у наші дні, коли точиться війна на сході України, бути щось важливіше за національну безпеку? Однозначно — ні. Виходячи з цього, Президент нашої країни своїм указом затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони «Про Стратегію національної безпеки України».

Необхідність створення нової системи гарантування національної безпеки передусім обумовлено російською агресією та іншими змінами у зовнішньому та внутрішньому безпековому середовищі, сказано в документі. Тож  основними напрямами державної політики на цих теренах є відновлення територіальної цілісності у межах державного кордону, визнаного міжнародною спільнотою, створення ефективного сектору безпеки і оборони та підвищення обороноздатності країни.

Щодо останнього, то йдеться про  поглиблення оборонно-промислового та військово-технічного співробітництва з державами-членами НАТО і ЄС та досягнення повної незалежності від Росії у виробництві озброєнь і військової техніки. Окрім того, документ передбачає реформування й розвиток розвідувальних, контррозвідувальних та правоохоронних органів, зміну системи державного управління та підвищення якості антикорупційної політики.

Інтеграція України до міждержавних безпекових структур, зокрема ЄС і НАТО, стає однією з основних цілей стратегії. У документі сказано, що Угода про асоціацію з ЄС визначає стратегічні орієнтири для проведення системних політичних і соціально-економічних реформ в Україні, а співробітництво з Північноатлантичним альянсом сприяє утвердженню демократичних цінностей, формуванню стабільного безпекового середовища і є важливим інструментом підтримки реформ.

За перспективними планами керівництво країни не забуло про оцінку нинішнього стану справ. Рішенням РНБО від 6 травня цього року роботу Міністерства оборони з організації проведення комплексного огляду сектору безпеки і оборони визнано недостатньо ефективною. Тож перед воєнним командуванням поставили чимало завдань, які слід виконати задля поліпшення координації та управління військами, забезпечення належного контролю за реалізацією поставлених підрозділам завдань.

Аби в подальшому уникнути помилок, РНБО доручила Кабінету Міністрів завершити до 30 травня виконання заходів комплексного огляду сектору безпеки і оборони, розробити та внести у місячний строк на розгляд РНБО пропозиції щодо реформування безпекових органів країни. Уже в червні має бути готовим проект концепції Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на період 2016—2020 років та в тримісячний строк  затверджена нова редакція Морської доктрини України.

Усі конкретні завдання для Кабінету Міністрів викладено в рішенні РНБО від 6 травня 2015 року «Про стан виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України та додаткові заходи щодо забезпечення обороноздатності держави». Ухваливши відповідний указ, Президент визнав недостатньо ефективною роботу органів державної влади стосовно нейтралізації загроз національній безпеці у 2014 році та у І кварталі 2015 року.

Аби виправити ситуацію в документі передбачено додаткові заходи. Серед них не лише посилення обороноздатності, а й забезпечення додаткового фінансування ідентифікації тіл військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, загиблих у ході АТО, й створення міжвідомчого координаційного центру соціально-трудової реабілітації її учасників.

Турботою про військовиків продиктовані й доручення від РНБО низці профільних відомств. За два тижні вони повинні забезпечити створення автоматизованих баз даних обліку військовослужбовців, які поранені, контужені або отримали каліцтво в АТО, та вжити заходів з використання таких баз даних Військово-цивільним координаційним штабом медичної допомоги.

Ще більше роботи в Кабінету Міністрів у сфері виконання державного оборонного замовлення на 2015 рік, своєчасного та повного фінансування розробки й закупівлі озброєння й військової техніки, проведення робіт з її ремонту і постачання до Збройних сил та інших військових формувань. Щодо останнього, то РНБО доручила забезпечити представництво фахівців «Укроборонпрому» при штабах АТО і штабах секторів антитерористичної операції для своєчасного ремонту та обслуговування озброєння і військової техніки. РНБО планує також створити Міжвідомчу комісію з питань оборонно-промислового комплексу.