У Харківському національному університеті міського господарства імені Бекетова відкрили бізнес-інкубатор. Створили його за кошти Міністерства закордонних справ Польщі. Як розповів Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Ян Гранат, 65 відсотків підприємців у його країні представляють малий бізнес. Необхідно, за словами Яна Граната, щоб і Україна прагнула до таких показників. Якщо Польщі на етапі становлення допомагала Німеччина, зокрема надаючи кредити жінкам-підприємцям, то й Україну необхідно підтримати.

Для реалізації перших проектів у рамках бізнес-інкубатора відібрано 10 найперспективніших бізнес-планів. Одні з них пов’язані зі створенням кол-центру з надання населенню послуг, з побутовими послугами та дрібним ремонтом. Інші присвячені енергозабезпеченню житлових будинків, незалежній екологічній експертизі будівництва, підвищенню безпеки пішоходів у темний час доби за допомогою світловідбивних елементів на одязі.

Організатори академічного бізнес-інкубатора обіцяють, що автори усіх бізнес-планів отримають відповідну освіту та допомогу в підготовці й запуску своїх проектів. Ідеться про стажування у Польщі та стартовий капітал розміром 20 тисяч гривень плюс 36 тисяч гривень протягом року.

Перший Харківський бізнес-інкубатор, як зазначив заступник директора фундації українсько-польського партнерства Кшиштоф Фільцека, реалізується за зразком того, що був створений у Краківській гірничо-металургійній академії і виявився результативним.