У парку імені Тараса Шевченка у Рівному вкрився рясним цвітом каштан, поблизу Замкової гори у древньому Острозі розквітли акація та робінія, у садках біліють вишні й навіть яблуні. Чарівниця-осінь неначе помінялася ролями з весною. Аномалія?

— Звісно, — каже старший викладач кафедри біології Рівненського державного гуманітарного університету Лілія Куцоконь. — Біологічний годинник у дерев збився через надто спекотне літо і теплу осінь. Цим і пояснюється їх друге цвітіння. До речі, радіти цьому не варто. Аномалії з вегетативним періодом розвитку рослин — ще одне підтвердження швидкого курсу на глобальне потепління. Це не на користь самим деревам: адже зацвіли вони не передчасно, а вдруге. Тож навесні вже не буятимуть, як звичайно: генеративні бруньки формуються раз на рік — з кінця весни і впродовж літа.

Ще один парадокс: якщо дерева й цвітуть восени, то здебільшого ті, що ростуть поблизу доріг, де загазоване повітря. Тому, кажуть фахівці, треба поліпшувати довкілля та якість грунту. Втім, схоже, від глобального потепління нас уже ніщо не врятує: до 2050 року науковці прогнозують у Рівному… субтропічний клімат.

До речі, ця інформація вже була вміщена на шпальту, як зателефонували закарпатські друзі із запрошенням приїздити по… суниці. Виявляється на  території Національного природного парку «Синевир» спостерігається аномальне цвітіння весняних квітів та ягід:  розцвіли  суниця лісова, стокротки багаторічні і навіть першоцвіт.