Луганщина увійшла до п’ятірки областей, які отримають по 40 мільйонів доларів на розвиток первинної ланки надання медичної допомоги. Як саме край планує витратити цю солідну суму інвестицій?

«Середній радіус дільничного обслуговування в сільській місцевості нині становить 8,6 км, а рекомендований показник — до 2 км. Норматив забезпеченості населення лікарськими амбулаторіями в місті фактично 0,8, у сільській місцевості — 2,6 на 10 тисяч населення. Цю ситуацію треба змінювати», — вважає заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інна Фесенко. Аби поліпшити стан справ у сільській медицині, Луганщина й взяла участь у конкурсі від Світового банку.

Але очікуючи результатів, часу не гаяли. Наприклад, якщо до реорганізації в галузі первинна ланка фінансувалася за залишковим рівнем і отримувала лише 6%, тепер вона має у своєму розпорядженні 20% грошових відрахувань. На реорганізацію первинної ланки підуть і гроші від Світового банку. За ці кошти заплановано повністю переоснастити матеріально-технічну базу амбулаторій сімейного типу, фельдшерсько-акушерських пунктів, оновити автотранспорт, обладнання та перенавчити кадри.

Але треба враховувати й особливості регіону, кількісний і якісний склад населення, його неоднорідність за національністю. Бо, скажімо, мігранти не підлягають обов’язковому профогляду, але можуть завозити задавнені форми різних захворювань.

Загалом у департаменті охорони здоров’я в найближчу п’ятирічку планують створити 15 лікарень інтенсивного лікування, 29 — планового лікування, відкрити 2 хоспіси, лабораторію екстракорпорального запліднення, третю чергу Слов’яносербської протитуберкульозної лікарні, радіологічний корпус обласного онкодиспансеру й розвивати центр трансплантології.