Концепцію реформ  розробила група радників при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, презентував її в Антикризовому центрі у Києві керівник групи Данило Пасько.  За його словами, ця сума має три складові. «Перша — корупційні потоки, які виникають від конкретного регуляторного бар’єра. Друга — можливе скорочення державних витрат, і третя — зростання економіки», — сказав він.

За даними, які були представлені, економічний ефект від зростання ВВП становитиме близько 85 млрд грн, зменшення корупції принесе близько 60 млрд грн. Крім того, скорочення витрат з держбюджету дасть змогу додатково заощадити 16 млрд грн.

Керівник групи повідомив, що концепція дерегуляції економіки передбачає скасування зайвих бар’єрів, які держава створила для бізнесу, зменшення кількості ліцензій, зниження кількості інспекцій та контролюючих органів, спрощення всіх процедур і адміністрування податків, зниження податкового тиску.

«Ми отримали понад тисячу дерегуляційних ініціатив, ми їх систематизували і отримали близько 800 «больових точок», які перетворилися на дерегуляційні ініціативи. Кожна ініціатива — це окремий проект, окремий процес зміни законодавства, це окремі союзники та окремі противники», — констатував очільник групи.

Зокрема концепція дерегуляції передбачає скорочення кількості ліцензій як мінімум на 100, кількості часу, який бізнес витрачає на отримання дозвільних документів, — як мінімум удвічі, а також скорочення кількості податків до 9 і спрощення адміністрування цих податків.

Також, на думку авторів концепції, необхідно скоротити кількість контролюючих органів з 79 до 32. При цьому передбачено, що все українське законодавство у сфері технічного регулювання має бути узгоджене з нормами ЄС.

Перший етап реформ, що передбачає прийняття перших 200 дерегуляційних ініціатив, може бути впроваджено протягом року за умови ефективної роботи Верховної Ради.

«Більшість дерегуляційних ініціатив необхідно проводити через парламент, а на сьогодні, ви бачите, як ефективно в парламенті приймаються необхідні для країни закони. Якщо парламент буде ефективно працювати і ми отримаємо підтримку — перший етап може бути завершений менш ніж за рік», — підкреслив Пасько.

Заступник Голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків розшифрував абревіатуру трьох «П». За його словами, тактика реформ, оголошена Президентом України, така: простота, прозорість та привабливість. «Економіка — це та сила, яка рухає країну, і вона тепер не в найкращому стані. Саме тому ми повинні забезпечити простоту ведення бізнесу в Україні. Бізнес має бути прозорий, і влада у взаємодії з бізнесом — також бути прозорою. Україна повинна стати привабливою для інвестицій, адже саме це передовсім очікує інвестор», — пояснив він.

Під час опрацювання стратегії із дерегуляції експертною групою було опитано близько 100 організацій та проаналізовано і структуризовано близько 1000 регуляторних обмежень.

З метою залучення громадськості до обговорення розроблених експертами дерегуляційних ініціатив створено Інтернет-платформу Easy Business (www.easybusiness.in.ua). Інформація, розміщена на цьому веб-ресурсі, дасть змогу не тільки ознайомитися із запропонованими ініціативами, а й відстежити хід їх реалізації в державних установах України, отримати зворотний зв’язок щодо їх імплементації.

Також на веб-сайті передбачено можливість запропонувати власну ініціативу безпосередньо експертам Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

КОМПЕТЕНТНО

Павло ШЕРЕМЕТА,
міністр економічного розвитку і торгівлі України:

— Концепцію розроблено. Далі починається найважча частина — впровадження ініціатив з дерегуляції. Якщо парламент найближчим часом проголосує за законопроекти з дерегуляції, то перший етап впровадження змін можна буде завершити менш як за рік. Є політична воля Президента України впроваджувати ці зміни. А для цього потрібні злагоджені дії всіх гілок влади в Україні, передовсім у Верховній Раді, оскільки більшість дерегуляційних ініціатив мають бути прийняті у вигляді законів.