Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

 

Останніми днями Тернопіль залихоманило. Градусу соціальної напруги додало рішення виконавчого комітету міськради про підвищення з 1 листопада тарифів на проїзд у міському громадському транспорті. До того ж – суттєвого: замість 5 гривень, як було у жовтні, вже з першого дня листопада пасажирові треба було викласти готівкою 9 гривень за проїзд у «маршрутках» і 8 гривень (за старими тарифами – 4 гривні) – в електротранспорті. Така ухвала міської влади одразу ж викликала в соцмережах незадоволення. Минулої ж неділі тернополяни вийшли на акцію протесту, також перекрили дороги, заблокувавши в такий спосіб рух у середмісті. Підняття тарифів її учасники назвали необґрунтованим.

 

У понеділок міський голова Тернополя Сергій Надал зустрівся з представниками громадськості. Відтак з’явилося нове рішення виконавчого комітету міськради. Згідно і ним від 6 листопада вартість проїзду в тролейбусах становитиме 4 гривні для пасажирів, які розраховуватимуться готівкою, та 3 гривні, якщо користуються «Карткою тернополянина». В автобусах і «маршрутках» тариф на перевезення пасажирів при готівковому розрахунку становитиме 5 гривень, за наявності «Картки тернополянина» – 4 гривні. Кажучи інакше, відновили тарифи, які були чинними до 1 листопада.

До вимог, голосу громадськості міська влада дослухалася, здавалося б, соціальна справа восторжествувала. Але остаточну крапку не було поставлено-таки. Власники «маршруток» від нового рішення виконкому міськради, звісно ж, залишилися не в захопленні. І відразу пригрозили страйком. 6 листопада зранку тернополяни на зупинках стояли дарма, адже маршрутні таксі у рейс не виїхали. Протестували. Тролейбуси ж курсували за звичним графіком. Щоправда, після опівдня на рейс вийшли автобуси маршруту №22 та №23. Інші ж перевізники страйкували. У середу відбулося засідання постійної комісії (комісії з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму) щодо пошуку спільних шляхів виходу зі ситуації, що склалася. Вже у надвечір’я з’явилася інформація, що маршрутні таксі у четвер зранку обслуговуватимуть тернополян. Наразі перевізники працюють за тарифами, які діяли із 6 листопада. Тим часом триває незалежна експертиза щодо об'єктивності підвищення вартості проїзду в громадському транспорті. Її підсумки мали б бути відомі вже цього понеділка. Опісля відбудеться засідання виконкому міськради, де ухвалять, чи підніматимуть тарифи на проїзд, а чи ні. Отож, далі буде…